Hlavní obsah

Kanada má prý vlastní program sledování globální internetové komunikace

Kanadská výzvědná služba CSE má vlastní program globálního sledování elektronické komunikace, v jehož rámci analyzuje denně data z 10 až 15 miliónů souborů stahovaných nebo posílaných na internetu. Informuje o tom na svém webu televize CBS.

Foto: Novinky

CSE prý v rámci úsilí přijít na stopu podezřelým osobám a odhalit spiknutí extremistů prochází denně milióny videí, hudebních souborů a dokumentů stahovaných lidmi na celém světě.

Článek

Podrobnosti o tomto programu CSE, pod kódovým označením Levitation, odhaluje podle televize dokument, který získal někdejší analytik americké tajné služby NSA Edward Snowden. Ten v roce 2012 zveřejnil velké množství informací o činnosti NSA, která se dotýkala i spojenců USA, a vyvolal tím mezinárodní skandál.

Dokument o kanadském sledovacím programu získala CBS až nyní. CSE prý v rámci úsilí přijít na stopu podezřelým osobám a odhalit spiknutí extremistů prochází denně milióny videí, hudebních souborů a dokumentů stahovaných lidmi na celém světě.

Levitation se podle zprávy CBS dotýká i spojeneckých zemí a obchodních partnerů, jako jsou Spojené státy, Británie, Brazílie, Německo, Španělsko a Portugalsko. Program údajně zachytí každý měsíc kolem 350 "zajímavých stažení". Mezi největší úlovky programu patří objevené video s německým rukojmím a dokument odhalující strategii únosů severoafrické odnože teroristické sítě Al-Káida.

Agentura AP poznamenala, že Kanada patří do společnosti pěti států, jejichž výzvědné služby mezi sebou sdílejí získané informace. Dalšími státy jsou USA, Británie, Austrálie a Nový Zéland. Nové informace zřejmě vyvolají další otázky kolem CSE, která v minulosti čelila obviněním, že nepatřičně zachytává telefonické hovory a elektronickou poštu Kanaďanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám