Hlavní obsah

Útvar proti kyberkriminalitě by měl fungovat od příštího roku

V Česku by měl od 1. ledna 2016 začít fungovat speciální útvar v boji proti kybernetické kriminalitě, kde budou zástupci policie a Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Sídlit by měl v Národním centru kybernetické bezpečnosti. Uvedl to policejní prezident Tomáš Tuhý.

Foto: Novinky

Policejní prezident zatím neuvedl, kolik policistů a dalších odborníků v útvaru bude.

Článek

Tuhý se na společném centru proti kybernetickým zločincům dohodl s NBÚ. Během roku ještě chtějí vyladit detaily útvaru, který by měl pokrývat celé Česko. Spolupracovat by měl také se zahraničím. „Náš koncept se většině zahraničních partnerů líbil," podotkl Tuhý.

Policejní prezident zatím neuvedl, kolik policistů a dalších odborníků v útvaru bude. „Útvar bude pracovat v oblasti metodiky, která bude řídit činnost v rámci České republiky a bude v úzkém kontaktu s NBÚ. Druhou oblastí je, abychom měli technicky zdatné pracoviště, které bude schopno pracovat v prostředí technologií, a pak musí existovat tým, který bude vyšetřovat a odhalovat příběhy internetové kriminality," naznačil Tuhý. Detaily by pak měly být představeny v druhé polovině letošního roku.

Česko v poslední době sužuje vlna kybernetických útoků. Hackeři například lidem posílají falešné výzvy k zaplacení exekuce. Na podobné útoky často upozorňují i banky. Další případy se týkají třeba šíření dětské pornografie.

Od letoška v Česku platí nový zákon, který by měl zefektivnit a zrychlit reakci na kybernetické hrozby, které by mohly představovat nebezpečí pro zájmy českého státu. Norma třeba zavádí pravidla spolupráce mezi soukromým sektorem a veřejnou správou při předcházení útokům na informační technologie. Ochrana kybernetického prostoru je nyní v českém právu řešena jen částečně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám