Hlavní obsah

Spojeným státům údajně hrozí počítačové útoky s vážnými dopady

Washington

Spojené státy budou v budoucnosti terčem počítačových útoků, které mohou narušit dodávky elektřiny a další citlivé systémy v některých částech země. Je o tom přesvědčen ředitel americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Michael Rogers. Podobně zaútočit podle něj nyní dokážou jen Čína a jedna či dvě další země. Uvedla to v noci ze čtvrtka na pátek zpravodajská stanice CNN.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Ředitel americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Michael Rogers

Článek

Rogers neupřesnil, o jaké další země se jedná. Nedávno se ale v americkém tisku objevila zpráva, že výzvědné služby Spojených států pronikají v zahraničí hlavně do počítačových sítí v Číně, Rusku, Íránu a Severní Koreji.

Při vystoupení ve výboru pro tajné služby poslanecké sněmovny Kongresu USA Rogers uvedl, že protivníci USA provádějí elektronický sběr informací s cílem dokázat narušit kontrolní systémy, které se týkají například chemických zařízení či čističek vod v USA.

„To vše mě vede k přesvědčení, že se jedná jen o to, kdy, nikoli zda budeme svědky něčeho dramatického,“ řekl admirál, který je současně velitelem počítačových operací armády USA.

Poznamenal, že zatímco nějaký jaderný útok je možné včas zjistit a oplatit, zdroj počítačového útoku se může snadno ukrýt. Může přitom způsobit velké škody, i když není veden nějakým státem, ale kupříkladu nějakou zločineckou organizací či jen jedincem. V počítačovém prostoru je možné dělat téměř cokoli, varoval šéf NSA. Zdůraznil, že na posílení obrany země před počítačovými útoky je nutné dát více peněz z federálního rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám