Hlavní obsah

Kyberzločinci se v Česku zaměřují na platební karty

V Česku se v poslední době zvýšil počet podvodů s platebními kartami, při kterých jsou jejich majitelé vyzváni k odeslání údajů o kartě přes internet. Uvedlo to Sdružení pro bankovní karty (SBK). Varovalo zároveň, aby lidé informace o své kartě na výzvy z internetu nikdy nesdělovali.

Foto: Profimedia.cz

Na bankovní instituce v Česku se zaměřují počítačoví piráti pravidelně.

Článek

Objevily se zatím dva druhy postupů, kterými se podvodníci snaží údaje o kartě z jejího majitele vytáhnout. Při prvním z nich přes Facebook žádají o půjčku malého obnosu peněz a vyzvou k vyplnění informací o kartě na internetové stránce, ze které data získají, a kartu pak využívají k placení podvodných transakcí. [celá zpráva]

Podvodníci také slibují hráčům finanční bonusy u sázkových kanceláří, pokud zadají údaje o své kartě, kterou ale následně zneužijí.

"Sdružení pro bankovní karty důrazně doporučuje na takovéto výzvy nereagovat. Podobných scénářů může existovat více," uvedlo SBK. Majitele karty, kteří už informace o ní na takovéto výzvy odeslali, vyzvalo sdružení k jejímu zablokování.

Podobné triky zkoušejí kyberzločinci pravidelně

Na bankovní instituce v Česku se zaměřují počítačoví piráti pravidelně. Na přelomu července a srpna se snažili například vylákat od klientů České spořitelny pomocí viru informace o platebních kartách. [celá zpráva]

Foto: Česká spořitelna

Ukázka podvodné stránky

„Po přihlášení k vašemu účtu se může zobrazit informační okno (viz obrázek výše), které vybízí k zadání CVV2/CVC2 kódu k vaší platební kartě pod záminkou aktivace služby 3D Secure. Česká spořitelna po klientech nikdy nepožaduje zadávání bezpečnostního CVV2/CVC2 kódu. Ten může být vyžadován pouze internetovým obchodníkem při platbě přes platební bránu,“ stojí ve varování České spořitelny.

„Službu 3D Secure klientům sice nabízíme, ovšem nabídka registrace v žádném okně samovolně nevyskakuje, klient si musí o aktivaci služby požádat sám,“ informovali zástupci banky. Skutečnou podobu obrazovky s aktivací služby 3D Secure najdete na obrázku níže.

Foto: Česká spořitelna

Ukázka skutečné stránky k aktivaci služby 3D Secure

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám