Hlavní obsah

Nejvíce škodlivých kódů cílí na Android

Každý měsíc se objeví přes 20 000 nových typů škodlivých programů, které cílí na mobilní zařízení. Z 99 procent se zaměřují na operační systém Android. Uvedli to zástupci společnosti Kaspersky Lab.

Foto: Profimedia.cz

Každý měsíc se objeví přes 20 000 nových typů škodlivých programů, které cílí na mobilní zařízení.

Článek

Podle průzkumu firmy se 64 procent uživatelů v Česku připojuje k internetu na různých přístrojích s různým operačním systémem. Lidé se přitom na internetu nejvíce obávají o své soukromí a identitu, osobní data, finance a bezpečí dětí.

Žádný operační systém přitom nelze považovat za zcela bezpečný. „Doba, kdy se kybernetičtí zločinci zaměřovali jen na Windows, je dávno pryč a útoky na uživatele Maců a mobilních operačních systémů se množí," uvedl regionální manažer Kaspersky Jan Sekera.

Roste i počet phishingových útoků zaměřených na krádeže údajů k bankovním účtům. Měsíčně Kaspersky Lab odhalí více než 137 000 nových phishingových stránek. Podle údajů firmy dostalo falešný e-mail s upomínkou nebo zprávou z banky více než 16 procent Čechů.

Více než pětina dětí se v posledních 12 měsících setkala s nějakou formou ohrožení na internetu. Více než čtvrtina dětí do 16 let pak na internetu zhlédla erotické materiály a 15 procent se potkalo s cizí osobou, se kterou se seznámily na internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám