Hlavní obsah

Zákeřná internetová hrozba požaduje od uživatelů výkupné

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Počítačoví uživatelé se v posledních týdnech mohou i v České republice setkat s velmi nebezpečným trojským koněm, proti kterému jsou většinou naprosto bezbranní. Šíří se po internetu prostřednictvím e-mailů a reklamních „vyskakovacích“ oken. Konkrétně se jedná o tzv. ransomware, tedy formu malwaru, která požaduje doslova výkupné za ukradená nebo zablokovaná data.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Jakmile se hrozba pojmenovaná Cryptolocker, případně Win32/Filecoder.BQ, dostane do počítače, zašifruje soubory v počítači, na externím disku, flashce či sdílené jednotce v síti prakticky neprolomitelným šifrováním.

Podobně jako v případě nechvalně proslulého „policejního viru“ se na napadeném počítači objeví okno s časovým odpočtem (zpravidla 72 hodin), a pokud do té doby uživatel nepošle částku v řádech tisíců korun/stovek euro, hrozí, že dešifrovací klíč bude smazán a k souborům se dotyčný již nikdy nedostane.

Jak se proti podobným zákeřným hrozbám bránit?

Okno se nemusí zobrazit ihned, po otevření infikovaného mailu můžete v nevědomosti klidně ještě několik hodin pracovat. Klíč ale většinou nelze nijak prolomit, funguje zde tzv. asymetrické šifrování, což znamená, že existují dvě části klíče, veřejná a soukromá. Jedna je u vás na počítači, druhá u útočníka na serveru a nelze ji získat jinak než zaplatit. To však bezpečnostní odborníci rozhodně nedoporučují, protože neexistuje žádná záruka, že po zaplacení dojde k odblokování počítače.

Jak se proti podobným zákeřným hrozbám bránit? Řešením je zejména prevence spočívající v pravidelných aktualizacích antivirového softwaru, který před podobnou havětí dokáže ochránit. Neméně důležité je také pravidelně zálohovat data ve vašem počítači a mít jejich kopie. Věnujte prevenci alespoň zlomek času, po který s počítačem pracujete, vyplatí se to.

Obrana před Cryptolockerem:

  • Zálohování - lepší je alespoň nějaká záloha než žádná
  • Instalujte záplaty operačního systému, MS Office, Java, Adobe
  • Používejte nejaktuálnější verze internetových prohlížečů
  • Samozřejmostí je aktuální verze antiviru a virových databází

Reklama

Výběr článků

Načítám