Hlavní obsah

Nejrozšířenější hrozby na internetu

Novinky, mif

Na pozoru by se měli lidé mít při používání USB flashek i externích pevných disků. Už třetí měsíc za sebou je totiž nejrozšířenější hrozbou na síti směs škodlivých kódů INF/Autorun, která se šíří právě přes vyměnitelná média.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle posledních statistik antivirové společnosti Eset za měsíc srpen měla směs hrozeb INF/Autorun mezi škodlivými kódy v celosvětovém měřítku 4,62% podíl. Druhou příčku obsadil ScrInject. B (3,55 %), který se vyskytuje na podvodných a napadených webových stránkách a automaticky stahuje po jejich návštěvě do počítače další viry.

Třetí místo patří jednomu z nejznámějších virů na světě. Červ Conficker se totiž v první desítce nejrozšířenějších hrozeb objevuje už několik let. Přestože se lék proti němu objevil už v roce 2008, stále má mezi celosvětovými hrozbami podíl 3,06 procenta.

Aktuální verze navíc zmutovala a instaluje do počítače další virus, který se jmenuje Waledac. Kvůli němu se stane PC ovladatelné na dálku a lze je využít jako součást sítě na rozesílání spamu. Uživatelé, kteří mají nainstalované záplaty operačního systému a aktualizovaný antivir, se červa obávat nemusí.

V první desítce se umístily také hrozby Sirefef, Iframe. B, JS/Iframe, Dorkbot, Qhost, TrojanDownloader či Sality. Jejich podíl se pohyboval v rozmezí 1,21 až 2,75 procenta.

Podvodné dárkové certifikáty

Hackeři neustále zdokonalují svoje techniky, pomocí kterých se snaží propašovat škodlivé programy do cizích počítačů. Zatímco v minulých letech se snažili nalákat lidi na cenové výprodeje, letos jsou v kurzu dárkové certifikáty.

„Nedávno se znovu objevily spamové e-maily s podvodnými dárkovými certifikáty. Prozradila je příloha – místo avizovaného certifikátu je totiž přiložen soubor s ikonou Adobe PDF a koncovkou EXE, čehož by si asi málokterý uživatel povšiml,“ uvedl Pavel Krčma, šéf AVG VirusLab v Brně. Podvržený soubor tedy vypadal na první pohled jako PDF dokument. Ve skutečnosti se ale jednalo o spustitelný soubor. Ve chvíli, kdy jej uživatel otevřel, nainstaloval si do počítače trojského koně.

Podle Krčmy by si měli lidé na emaily od neznámých uživatelů dávat opravdu velký pozor. „Nevěřte zázračným e-mailům, které vám slibují jakoukoli výhru nebo něco zadarmo, a nikdy neotevírejte přiložené soubory,“ dodal.

Nebezpečné celebrity

Počítačoví piráti také zneužívají známé osobnosti. Pod záminkou pikantních fotografií nebo exkluzivního videa se snaží propašovat do cizího počítače nezvaného návštěvníka. S ohledem na tuto skutečnost je nejnebezpečnější celebritou na internetu herečka Emma Watsonová.

Podle žebříčku Most Dangerous Celebrities společnosti McAfee s Watsonovou souvisí více jak 12 procent závadného obsahu. Uživatel na něj může narazit, pokud do vyhledávače zadá hesla, jako je „Emma Watson and free downloads” (Emma Watsonová a bezplatné stažení), „Emma Watson and nude pictures” (Emma Watsonová a nudistické snímky), či „Emma Watson and fakes” (Emma Watsonová a padělky).

„Počítačoví zločinci často používají jména populárních osobností, aby nalákali lidi na stránky, které jsou přeplněny škodlivým softwarem. Snaží se tak ukrást hesla a osobní informace,“ varoval Gary Davis ze společnosti McAfee.

Hned za Emmou Watsonovou skončily herečky Jessica Bielová a Eva Mendesová. Překvapivě v první desítce se vůbec neumístila bývalá modelka Victoria Secret Heidi Klumová, která přitom ještě v minulém roce žebříčku kralovala.

Seznam deseti nejnebezpečnějších celebrit podle statistik McAfee naleznete v následující tabulce:

Nejnebezpečnější celebrity na internetu
1.Emma Watsonová
2.Jessica Bielová
3.Eva Mendesová
4.Selena Gomezová
5.Halle Berryová
6.Megan Foxová
7.Shakira
8.Cameron Diazová
9.Salma Hayeková
10.Sofia Vergaraová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám