Hlavní obsah

Kolaps internetu nenastal, hackery na síti hlídal Interpol

Novinky, mif

Hackerské hnutí Anonymous chtělo podle únorového vyjádření v sobotu v rámci operace Global Blackout vypnout internet na celém světě. K žádnému většímu výpadku ale nakonec nedošlo. Kromě bezpečnostních expertů na aktivitu na síti dohlížela i mezinárodní policejní organizace Interpol.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

Zahraniční pozorovatelé se nemohou shodnout, proč se nakonec útok na celosvětovou počítačovou síť neuskutečnil. Podle některých tvrzení je hnutí Anonymous v současnosti velmi oslabené, protože policii se podařilo v polovině března zatknout 25 vůdčích členů ve Španělsku, Chile, Kolumbii a Argentině. [celá zpráva]

Bez vedoucích hackerů prý hnutí nedokázalo zformovat celou svou sílu a výhrůžky uskutečnit. Nejednotnost hnutí je přitom notoricky známá. K Anonymous totiž inklinují stovky tisíc lidí a některé fragmenty často podnikají útoky na vlastní pěst.

Podle dalších bezpečnostních expertů byly plány na útok výmyslem pubescentů, stejně jako tomu bylo na konci ledna. Tehdy svět obletěly zprávy o tom, že hackeři chtějí zaútočit na Facebook. Nakonec ale místo sociální sítě čelil hackerským útokům web slovenské vlády. [celá zpráva]

Na hackery si došlápla policie

Možnost útoku nepodceňovaly ani policejní útvary. „Vypadá to, že operace Global Blackout mohla skutečně v sobotu ochromit internet,“ uvedl pro server CWZ šéf Interpolu Ronald Noble s tím, že aktivity hackerů na síti v posledních měsících intenzivně monitorují.

Zda Interpol uskutečnil nějaká konkrétní opatření, která by případný útok odvrátila, ze strategických důvodů neprozradil. Pouze připomněl dřívější akci této policejní organizace, při které bylo pozatýkáno 25 předních představitelů Anonymous.

Protest za lepší svět

Operací Global Blackout chtěli podle únorového vyjádření hackeři bojovat za svobodný internet a lepší svět. „Největším nepřítelem svobody je šťastný otrok. Na protest proti zákonu Sopa, proti Wall Streetu, nenasytným bankéřům, nezodpovědným vůdcům, kteří trápí hladovějící svět pro své vlastní sobecké potřeby, vypneme 31. března internet,“ uvedli ve výzvě hackeři.

Ochromit celosvětovou počítačovou síť chtěli počítačoví piráti přetížením 13 kořenových DNS serverů. Na nich je uložena databáze, která slouží k překládání webových adres na IP adresy fyzických počítačů. O podobné útoky se snažili hackeři již v minulosti.

„Shodit DNS systém je mnohem větší oříšek, než útočit na webové servery. Mimochodem, v minulosti již několik masivních útoků na root servery proběhlo a zatím se nikomu nepodařilo shodit všech 13. Navíc tento útok by byl poněkud v rozporu s jejich dosavadní snahou o svobodný internet,“ prohlásil již dříve Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní doménu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám