Hlavní obsah

Kyberzločin ve světě způsobí ročně škody za sedm biliónů korun

Počítačová kriminalita za poslední rok způsobila na světě škody v hodnotě 388 miliard dolarů (skoro sedm biliónů Kč), obětí kyber zločinců se každý den stane milión lidí. Největší škody připadají na Spojené státy, Evropu a Čínu. Vyplývá to z celosvětové studie zaměřené na kyberzločin Norton Cybercrime Report 2011, kterou zveřejnila společnost Symantec. Studie byla provedena ve 24 zemích světa.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Patrick Müller ze společnosti Symantec v úterý novinářům řekl, že 114 miliard dolarů z celkových ročních škod připadá na ztráty, které vzniknou krádeží peněz prostřednictvím počítačů a internetu. Dalších 274 miliard dolarů si vyžádají náklady na odstraňování škodlivých kódů z počítačů a s tím spojenou ztrátu času.

Na Spojené státy připadají ztráty z počítačové kriminality v hodnotě 32 miliard dolarů. V případě Evropy je společnost Symantec vyčíslila na 29 miliard dolarů. Třetí místo patří s 25 miliardami dolarů Číně. Víc než polovinu světových škod způsobených kyberzločinci mají na svědomí počítačové viry a škodlivé kódy, je to celkem 54 procent. Na různé počítačové podvody připadá zhruba pětina škod a na škodlivé aplikace pro mobilní telefony desetina.

Odborníci ze společnosti Symantec upozornili, že zneužívání mobilních telefonů ke kriminální činnosti bude stále častějším jevem. Chytré mobilní přístroje totiž již brzy budou sloužit také jako peněženky, což je lákavé sousto pro kriminální živly.

S počítačovou kriminalitou má podle studie společnosti Symantec zkušenost už více než sedm z deseti mužů, zatímco u žen to jsou méně než dvě třetiny. Muži jsou častější obětí kyberzločinců kvůli tomu, že tráví více hodin na internetu, častěji také komunikují s neznámými lidmi, hrají on-line hazardní hry a navštěvují internetové seznamky nebo stránky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám