Hlavní obsah

Nejvíce jsou na internetu ohroženy desetileté děti

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti jsou jednou z nejohroženějších skupin na internetu. Podle průzkumu analytické agentury Ipsos, který byl zpracován pro společnost Microsoft, pouštějí rodiče své děti většinou na internet již od sedmi let. Téměř ve 40 % případů jejich činnost na síti rodiče nemonitorují. Od 15 let pak dohlíží na děti jen šest procent dospělých. Odborníci přitom upozorňují na to, že největšímu riziku jsou vystaveny desetileté děti.

Foto: Profimedia.cz

Největšímu riziku jsou vystaveny desetileté děti.

Článek

„Míra kontroly ze strany rodičů s rostoucím věkem jejich dětí výrazně klesá. Například dvě třetiny desetiletých dětí již užívají internet zcela bez dozoru. Paradoxně právě tyto děti jsou na internetu ohroženy nejvíce, protože jejich zvídavost je kombinována s již slušnými uživatelskými dovednostmi, naopak schopnost kritického úsudku a regulace vlastního chování na internetu u těchto dětí ještě plně rozvinuta není,“ uvedl Petr Megela z agentury Ipsos.

S nějakou počítačovou hrozbou se podle průzkumu loni setkala čtvrtina všech dotázaných. Polovina z nich narazila na podvodnou internetovou stránku, ve třetině případů se pak jednalo o nevhodné chování uživatelů sociálních sítí. Každého desátého dotázaného se podvodníci snažili napálit phishingovou zprávou.

Internet je dobrý pomocník, ale…

„Internet je na jednu stranu mocný nástroj a pomocník, na druhou stranu však představuje pro děti i jejich rodiče celou řadu rizik. Jde například o podvodné e-mailové nabídky nebo zavirované stránky, které mohou vyústit v odcizení citlivých dat. Může jít však i o nevhodné návrhy a chování některých uživatelů na sociálních sítích vedoucí v praxi někdy až v trestný čin,“ upozornil Lukáš Křovák z Microsoftu.

Kvůli existujícím rizikům se rodiče snaží aktivity svých dětí na internetu hlídat. Nejvíce českých rodičů, 68 procent, spoléhá na stanovování pravidel pro bezpečné používání internetu. 64 procent rodičů se své děti snaží hlavně vzdělávat v oblasti možných rizik. Fyzickým dozorem tuto oblast řeší 31 procent rodičů a 10 procent využívá speciální software.

O tom, jak se mohou lidé proti internetovým hrozbám bránit, informuje internetový portál Bezpečnýinternet.cz. Ten loni spustily společnosti Seznam.cz, Microsoft a Česká spořitelna.

Rodičovské desatero bezpečnosti dětí na internetu
1.Vyzvěte děti, aby si s vámi povídaly o tom, jak tráví čas na internetu. Bavte se na internetu společně s dětmi.
2.Naučte děti věřit svým instinktům. Pokud je při pobytu on-line něco znepokojuje, měly by vám o tom říci.
3.Jestliže děti navštěvují konverzační místnosti, používají programy zasílání rychlých zpráv (IM), videohry on-line nebo provádějí na internetu jiné činnosti vyžadující identifikaci uživatele pomocí přihlašovacího jména, pomozte jim toto jméno vybrat a přesvědčte se, že jméno neprozrazuje žádné osobní informace.
4.Trvejte na tom, aby děti nikdy neposkytovaly svou adresu, telefonní číslo ani žádné jiné osobní informace, včetně toho, kam chodí do školy nebo kde si rády hrají.
5.Naučte děti, že rozdíl mezi dobrým a špatným platí na internetu stejně jako v reálném životě.
6.Ukažte dětem, jak mají respektovat ostatní uživatele on-line. Zajistěte, aby věděly, že pravidla slušného chování zůstávají stejná i při práci s počítačem.
7.Zajistěte, aby děti respektovaly právo na vlastnictví ostatních v režimu on-line. Vysvětlete jim, že vytváření nelegálních kopií práce jiných lidí (hudby, videoher a dalších programů) je stejné jako krádež v obchodě.
8.Informujte děti, že se nikdy nesmí setkávat s přáteli z internetu osobně. Vysvětlete jim, že nemusí být těmi, za které se vydávají.
9.Poučte děti, že ne vše, co si přečtou nebo uvidí na internetu, je pravda. Vyzvěte je, aby se vás zeptaly, pokud si nejsou jisté.
10.Kontrolujte činnost svých dětí on-line pomocí pokročilého internetového softwaru. Funkce rodičovské kontroly vám pomohou filtrovat škodlivý obsah, monitorovat weby navštěvované dětmi a zjišťovat, co na těchto webech dělají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám