Hlavní obsah

Sony zavře čínský závod na smartphony, výrobu přesune do Thajska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio/Peking

Japonský elektronický a zábavní gigant Sony v rámci snahy o snižování nákladů uzavře svou čínskou továrnu na výrobu chytrých telefonů a přesune produkci do svého závodu v Thajsku. Oznámili to zástupci firmy.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Opatření je součástí snahy o obnovení ziskovosti divize chytrých telefonů. Ta ve finančním roce, který skončí tento měsíc, očekává ztrátu 95 miliard jenů (téměř 20 miliard Kč).

Divize čelí ostré cenové konkurenci ze strany asijských rivalů a podle některých analytiků by ji společnost Sony měla prodat. Firma v tomto finančním roce dodala zákazníkům pouze kolem 6,5 milionu chytrých telefonů. Její podíl na globálním trhu tak činí méně než jedno procento, napsala agentura Reuters.

Japonská společnost Fujitsu loni prodala své aktivity v oblasti chytrých telefonů investičnímu fondu Polaris Capital Group. Sony a její domácí konkurenti Sharp a Kyocera jsou tak posledními japonskými výrobci chytrých telefonů na světovém trhu, jemuž dominují jihokorejská společnost Samsung, americká firma Apple a levnější čínští výrobci, píše Reuters.

Mluvčí společnosti Sony upozornil, že rozhodnutí o přesunu výroby z Číny do Thajska nesouvisí s obchodním konfliktem mezi Pekingem a Washingtonem, v jehož rámci na sebe Čína a USA v loňském roce vzájemně uvalovaly nová cla. Továrnu na výrobu chytrých telefonů v Pekingu firma podle mluvčího uzavře již během několika příštích dnů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám