Hlavní obsah

Čínská ZTE uzavřela loňský rok se ztrátou jedné miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení ZTE, jehož činnost loni zásadně postihly sankce Spojených států, se do konce roku zotavil a za čtvrté čtvrtletí vykázal zisk 276 milionů jüanů (940,6 milionu Kč). Ztráta za celý rok tak činila sedm miliard jüanů (23,9 miliardy Kč/jedna miliarda USD).

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Logo společnosti ZTE

Článek

Společnost, která je z hlediska podílu na globálním trhu čtvrtou největší v oboru, byla kvůli americkým sankcím nucena v období od dubna do července loňského roku zastavit většinu aktivit. Za zrušení opatření USA zaplatila 1,4 miliardy dolarů (32 miliard Kč) a v srpnu ohlásila dosud nejhorší pololetní ztrátu 7,8 miliardy jüanů.

Sedmimiliardová ztráta za loňský rok byla vyšší než 6,2 miliardy, jak předpovídali analytici v průzkumu agentury Refinitiv.

Podle prohlášení společnosti její tržby ve čtvrtém kvartálu činily 26,7 miliardy jüanů. Tržby za celý rok klesly o 21,4 procenta na 85,5 miliardy jüanů, zatímco analytici čekali 87 miliard.

Společnost očekává, že za letošní první čtvrtletí dosáhne čistého zisku v rozmezí 800 až 1,2 miliardy jüanů, zatímco ve stejném období 2018 byla ve ztrátě 5,4 miliardy. V roce 2017, před vypuknutím americké kauzy, vykázala zisk 4,57 miliardy jüanů.

Sankce ze strany USA

Společnost ZTE v roce 2017 přiznala, že dodávkami amerického zboží a technologií do Íránu a KLDR porušovala americké sankce. Přiznání bylo součástí dohody s americkými úřady, v jejímž rámci musela firma na pokutách zaplatit 890 milionů dolarů.

Jelikož podnik některé podmínky dohody porušil, Spojené státy loni v dubnu vydaly nařízení, podle kterého americké společnosti nesměly ZTE dodávat součástky a software. Zákaz paralyzoval klíčové aktivity ZTE, a firmě dokonce hrozil bankrot. V červnu se firma dohodla s americkou vládou na urovnání sporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám