Hlavní obsah

Wikipedie je na protest vypnutá

Aktualizováno

Česká Wikipedie je ve čtvrtek vypnutá na protest proti chystané evropské směrnici. „Toto je naše poslední šance: Pomozte nám ovlivnit podobu autorského práva v Evropské unii,“ stojí v textu, který se zobrazuje uživatelům. Funkční ve čtvrtek není ani německá, slovenská a dánská mutace.

Foto: repro

Wikipedii na den vypnuli, místo hesel se uživatelům zobrazila výzva ohledně evropské směrnice.

Článek

„Víme, že to je pro čtenáře nepříjemné, ale něco mnohem horšího může být realitou v případě, že uvedená směrnice bude v předložené podobě schválena a začne platit,“ řekl ČTK předseda spolku Wikimedia Česká republika Vojtěch Dostál.

Nově pojatá ochrana autorských práv se nemá dotknout přímo Wikipedie. Podle editorů ale výrazně omezí dostupnost zdrojů, ze kterých čerpají, a bude tak složitější zajistit kvalitu obsahu encyklopedie. „Náš projekt stojí a padá se zbytkem internetu,“ uvádějí.

„Tato směrnice přinese nové povinnosti pro webové stránky, které sbírají a organizují zprávy (článek 11) a nutí platformy k proaktivnímu prohledávání všech nahraných materiálů a k automatické blokaci všech potenciálních porušení autorských práv (článek 13). Oba články mohou výrazně ovlivnit svobodu projevu a internetové spolupráce,“ stojí v textu, který se ve čtvrtek zobrazuje uživatelům.

Autoři upozorňují, že hlasování Evropského parlamentu se uskuteční již 26. března a vyzývají, aby se lidé obrátili na své europoslance, aby se postavili proti problematickým článkům 11. a 13.

Foto: archív tvůrců

Logo internetové encyklopedie Wikipedia

Podle pravidel, na kterých se shodli zástupci zemí EU a Evropského parlamentu, budou online platformy typu Google nebo Facebook potřebovat licenci na autorsky chráněná díla, která uživatelé nahrají. Směrnice má též zajistit nárok autorů či interpretů na podíl z licencování či převodu jejich práv. Nadále bude možné šířit chráněná díla za účelem citací, kritiky, karikatury či parodie.

Opatření se nemá dotknout nekomerčních internetových encyklopedií, jako je Wikipedie, vyloučeny jsou také otevřené softwarové platformy jako třeba GitHub.

„Na internetu, kde budou platit tato pravidla, se budou daleko hůře sdílet informace, a to je pro wikipedisty důležité. Neustále se snaží dohledávat různé zdroje, a pokud jich bude méně, tak to bude problém,“ řekl ČTK předseda spolku Wikimedia Česká republika Vojtěch Dostál.

Evropský parlament bude o reformě autorského práva hlasovat na přelomu března a dubna. Pokud europoslanci směrnici schválí, bude běžet dvouletá lhůta, během které budou členské státy muset přijmout vlastní podrobnou úpravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám