Hlavní obsah

Internet přes pevnou linku výrazně zrychlil. Polovina sítě již nabízí rychlost 100 Mbit/s

Praha

Společnost Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) rozšíří v příštím roce počet internetových přípojek xDSL s rychlostí alespoň 100 Mbit/s na dva milióny ze stávajícího více než miliónu. Dostupnost rychlého internetu se tak rozšíří ze třetiny sítě na 54 procent. Vyplývá to z informací firmy, která velkoobchodně přípojky nabízí ostatním operátorům. Rychlost minimálně 50 Mbit/s by v příštím roce mělo nabízet 80 procent z celkem 3,8 miliónu přípojek v síti CETIN.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

V září začal CETIN ve vybraných ústřednách nasazovat vectoring. Jde o technologii podobnou té, která se používá k rušení okolního hluku ve sluchátkách. Její nasazení umožní zvýšení rychlosti přenosu dat v řádu desítek procent.

Další zlepšení přinese od příštího roku také tzv. bonding, který umožňuje znásobení kapacity připojení spojením dvou linek do jedné. Zrychlování pomáhá i budování nových ústředen, tzv. DSLAM.

K vyšším rychlostem přispívá i fakt, že čím více přibývá nových předsunutých DSLAM, snižuje se vzájemné rušení přípojek v původních kabelech. Dalo by se to přirovnat k tomu, že zhuštění silniční sítě vede k lepší propustnosti původních hlavních tras.

Rychlejší internet pro více než 1,5 miliónu domácností

"Do budoucna v CETIN plánujeme, že naše infrastruktura nebude zakončena telefonní zásuvkou, ale ethernetem. Chystané zařízení, kterému pracovně říkáme CETIN Broadband Terminator, bude stabilnější a výkonnější než průměrný dnešní modem, umožní řádově lepší diagnostiku a dohled, bude proto také bezpečnější a méně náchylné k poruchám. V neposlední řadě je toto řešení výhodné pro koncové zákazníky, kteří nebudou muset investovat do dražších routerů s podporou xDSL," uvedl produktový manažer firmy Robert Pešta.

O2, která je jedním z hlavních zákazníků CETIN, nedávno oznámila, že zrychlí internet 1,5 miliónu domácností. Zhruba 900 tisíc z nich může místo tarifu s 20 Mbit/s získat až 50 Mbit/s a 600 tisíc dalších domácností může nyní nově využít tarif Internet Premium HD s rychlostí až 100 Mbit/s.

CETIN v rámci sedmiletého investičního plánu hodlá do rozvoje a modernizace sítí investovat 27 miliard korun. Původně to bylo 22 miliard, částku firma letos zvýšila. CETIN vlastní a provozuje největší pevnou telekomunikační síť v Česku. Je součástí investiční skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Skupina před třemi lety koupila společnost O2, z níž se CETIN oddělil, aby se staral o infrastrukturu, zatímco pod O2 spadají koncoví zákazníci.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám