Hlavní obsah

Miliardový obchod je dokončen. Apple koupil hudební aplikaci Shazam

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než rok trvaly dohady o prodeji společnosti Shazam, která stojí za stejnojmennou hudební aplikací, americkému počítačovému gigantu Apple. Tento týden však zástupci podniku potvrdili, že byl obchod v hodnotě 400 miliónů dolarů (zhruba osm miliard korun) dokončen.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo Applu s vlajkou EU v pozadí

Článek

Jednání o akvizici protáhly především stížnosti několika společností, podle kterých bude spojení Applu a Shazamu ohrožovat hospodářskou soutěž. Kvůli tomu se pak celým obchodem začala zabývat Evropská komise (EK).

Ta ale nakonec po více než čtyřměsíčním vyšetřování dala spojení zelenou. „Provedli jsme důkladnou analýzu, která potvrdila, že převzetí Shazamu ze strany Applu neomezí hospodářskou soutěž na trhu streamované hudby,“ prohlásila už zkraje září EK.

Po schválení zákonodárců tak již nestálo nic v cestě. Jaký osud nyní čeká Shazam, ukáže teprve čas.

Je zadarmo

Aplikace Shazam je pro uživatele dosud nabízena zadarmo. Prostřednictvím mikrofonu chytrého telefonu dokáže identifikovat hudbu hrající v okolí a uvést název písně i interpreta. V programu je i přímý odkaz na přehrání dané skladby on-line.

Firma Apple již dříve uvedla, že Shazam by byl vhodným doplňkem její služby Apple Music, která slouží ke streamování hudebních děl za měsíční úplatu. Aplikace by mohla uživatelům pomoci objevovat nové písničky.

Foto: archív tvůrců

Ukázka služby Apple Music

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám