Hlavní obsah

Cambridge Analytica chce zlikvidovat aktivity v USA. Mohlo by to pomoci vyšetřovatelům

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská společnost Cambridge Analytica, která se proslavila skandálem okolo zneužití desítek miliónů dat z profilů na Facebooku, podala návrh na zlikvidování svých aktivit v USA. To by podle agentury Bloomberg mohlo pomoci americkým vyšetřovatelům v objasnění některých vazeb v celé kauze.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Budova společnosti Cambridge Analytica

Článek

Cambridge Analytica podala návrh na likvidaci svých aktivit k newyorskému konkurznímu soudu.

Toto rozhodnutí je pro vyšetřovatele klíčové, neboť samotná konkurzní řízení jsou v USA transparentnější než v Británii. Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který se kauzou ohledně zneužitých dat již zabývá, má totiž společnost Cambridge Analytica v hledáčku. [celá zpráva]

Vyhlášení bankrotu na území USA mimo jiné znamená, že vyšetřovatelé získají bližší informace o vztazích britské společnosti a dalších firem, stejně jako o přesných finančních tocích. To by je mělo nasměrovat ke všem partnerům, se kterými Cambridge Analytica spolupracovala.

Společnost Cambridge Analytica již vyšetřuje také britský Národní kriminální úřad (NCA).

Boj o Bílý dům

Celá kauza vypukla v polovině března, kdy se ukázalo, že data zhruba 87 miliónů uživatelských účtů na Facebooku zneužila právě společnost Cambridge Analytica. A to při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

Cambridge Analytica měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace totiž čerpala privátní data z profilů desítek miliónů uživatelů a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které pak cíleně distribuoval politickou reklamu.

Facebook zároveň oznámil, že údaje prakticky všech uživatelů ze stejnojmenné sociální sítě se mohly relativně snadno dostat do nepovolaných rukou.

Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce byla již zablokována. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám