Hlavní obsah

Bitcoin je jako jed na krysy, prohlásil Buffett. Kryptoměnám nevěří ani Gates

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostře se proti nejpopulárnější kyberměně současnosti bitcoinům vymezil v rozhovoru pro televizní stanici CNBC investor Warren Buffett. Virtuální mince charakterizoval jako obrovský jed na krysy. Investicím do kyberměn nevěří ani další multimiliardář Bill Gates, spoluzakladatel společnosti Microsoft.

Foto: Nati Harnik, ČTK/AP

Investor Warren Buffett

Článek

Buffett přirovnání k jedu na krysy vysvětlil vcelku obšírně. „Kupci bitcoinu se ze zisku radují jen v případě, že najdou jiné lidi se stejným zájmem, kteří budou ochotni za bitcoin zaplatit ještě více než oni,“ prohlásil jeden z nejbohatších lidí planety.

„Je to úplně stejné jako tulipánová mánie v Holandsku v 17. století, kdy jsme byli svědky velkého růstu ceny cibulek nově představených a módních tulipánů. A jak to dopadlo, víme všichni – přišel velký pád,“ doplnil Buffett.

Podle něj k dramatickým růstům kurzu v minulosti přispívala myšlenka nezávislé měny. „Když tomu nerozumíte, jste z toho neskutečně nadšení. Lidé rádi hazardují, rádi spekulují,“ podotkl finančník.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates

Buffett zároveň připomněl, že bitcoiny mají jeden velký pád už za sebou. Na konci loňského roku se totiž jedna virtuální mince prodávala až za 20 000 dolarů (431 500 Kč), v současnosti ale má ani ne poloviční hodnotu, tedy méně než 10 000 dolarů (215 750 Kč).

Stejný názor vyjádřil další boháč – Bill Gates. V rozhovoru pro CNBC uvedl, že virtuální mince nemohou být už z principu úspěšné. „Jde totiž o aktivum, které nic nevyrábí ani nic neprodukuje,“ podotkl spoluzakladatel společnosti Microsoft s tím, že pokud by mohl, sázel by proti bitcoinu.

Několikrát během rozhovoru zdůraznil, že kryptoměny obecně jsou šíleně spekulativní záležitostí. Sám ale přiznal, že nejznámější bitcoiny dříve vlastnil. „Dostal jsem je kdysi k narozeninám, po několika letech jsem je však prodal,“ uzavřel Gates.

Vklady nejsou pojištěny

Před vklady proto investory již dříve varovaly společně Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA), Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) a Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění.

Tyto dohledové instituce se přitom shodují v tom, že riziko nepředstavuje pouze nejpopulárnější bitcoin, ale také další virtuální mince – například ripple či tether. „Ty jsou v poslední době velmi volatilní, což znamená, že u nich dochází k výrazným denním výkyvům cen,“ stojí ve varování.

„U většiny virtuálních měn dochází k extrémním cenovým výkyvům, přičemž tyto měny vykazují jasné známky cenové bubliny. Pokud se rozhodnete nakoupit virtuální měny nebo finanční produkty s virtuálními měnami jako podkladovým aktivem, měli byste si uvědomit, že byste mohli přijít o značnou část své investice, nebo dokonce o všechny investované peníze,“ uvedly dohledové instituce.

Ty zároveň poukázaly také na to, že vklady do bitcoinů nejsou nijak pojištěny, a uživatelé tak mohou snadno přijít o všechny své vložené prostředky bez jakékoli náhrady.

Anketa

Investovali jste už do bitcoinů nebo jiných kybernetických měn?
Ano.
36 %
Zatím ne, ale uvažuji o tom.
2 %
Ne.
62 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 150 čtenářů.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám