Hlavní obsah

Pozor na volání do Evropské unie. Nezlevnilo

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi při svých pobytech v zahraničí po loňském zrušení roamingových poplatků v rámci Evropské unie začali výrazně více využívat mobilní data a volání. Nezřídka si ale také roaming pletli s voláním na zahraniční čísla a pak se divili vysokému poplatku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Po zrušení roamingu nastal loni zmatek, kdy se na Český telekomunikační úřad obraceli zákazníci s tím, že jim operátoři neoprávněně účtovali za roaming. „Při šetření se ale ukázalo, že zákazníci zaměňují roaming za odchozí mezinárodní hovory. Ve vyúčtování jsou následně překvapeni, že mezinárodní volání z ČR na zahraniční čísla, které nepodléhá evropské regulaci, je zpoplatněno odlišně než volání ze služební cesty nebo dovolené do ČR,“ řekl Právu mluvčí úřadu Martin Drtina.

Pokud tedy voláte z ciziny na české číslo s mezinárodní předvolbou pro Česko +420, platí pro vás stejné ceny jako doma. Pokud ale voláte z domova na zahraniční telefonní čísla, musíte počítat s tím, že budete platit poměrně vysoký minutový poplatek.

Zrušení roamingu v rámci EU museli operátoři nabídnout zákazníkům na základě rozhodnutí Evropské komise loni v červnu. Od té doby mohou lidé v rámci EU volat, posílat zprávy a využívat data za stejnou cenu, kterou platí doma. Pro velkou skupinu zákazníků, kteří využívají neomezené tarify, to znamená, že za mobilní služby neplatí nic navíc.

Největší zájem je o data

Zatímco u SMS vzrostl zájem o zasílání zdarma jen mírně, u dat se provoz zvýšil až desetinásobně. Očekává se, že letos bude ještě vyšší. „V dubnu činil nárůst využití dat v cizině meziročně 968 procent. O 117 procent se zvýšilo volání a o 96 procent posílání SMS,“ potvrdila Právu mluvčí Vodafone Veronika Exnerová.

Největší nárůst objemu přenesených dat a volání zaznamenali operátoři v oblíbených dovolenkových destinacích. U Vodafone je v tomto ohledu premiantem Bulharsko, nejvíce však lidé využívali mobilní služby na Slovensku, v Německu, Rakousku, Chorvatsku, Polsku a Itálii.

T-Mobile zaznamenal podobný nárůst využívání dat jako Vodafone, zatímco počet hovorů ze zemí EU se zvýšil trojnásobně. „Naši zákazníci v porovnání s loňskem volali o prázdninách v zemích EU skoro třikrát více a datovali téměř desetkrát více. Oproti tomu občané Evropské unie v síti T-Mobile průměrně vykázali u odchozích hovorů nárůst jen 75 procent a spotřeba dat u nich stoupla přibližně pětkrát,“ uvedl ředitel velkoobchodních vztahů společnosti Pavel Henke.

Roaming byl zrušen jen v rámci EU. Mimo ni je to s využíváním mobilních služeb jiné a za neomezené hovory a určitou dávku dat nebo vysoké částky za minutu volání či přenos dat u jiných tarifů se platí až stokoruny denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám