Hlavní obsah

Facebook šmíruje všechny soukromé zprávy a bude to dělat dál, řekl Zuckerberg

Novinky, mif

Sociální síť Facebook stíhá v poslední době jeden problém za druhým. Nejprve se ukázalo, že data prakticky všech uživatelů – tedy více než dvou miliard lidí – mohla být zneužita. Nyní šéf podniku Mark Zuckerberg přiznal, že Facebook šmíruje prakticky každou zprávu, kterou si lidé pošlou přes komunikační aplikaci Messenger. A navíc tvrdí, že to hodlá dělat dál.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Zakladatel a šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg

Článek

Je jedno, co uživatelé posílali, zda šlo o obyčejný text, fotografii nebo video. Všechny odesílané zprávy – a to klidně i ty, které jsou intimního charakteru – monitoroval automatický systém Facebooku, přiznal Zuckerberg v rozhovoru pro server Vox.

Pokud podle něj systém shledal, že je v některé ze zpráv odeslaných uživatelem závadný obsah, nahlásil jej moderátorovi. Ten pak měl možnost zprávy klidně i na dálku vymazat, upřesnil Zuckerberg.

Foto: archív tvůrců

Ukázka aplikace Messenger Lite

Podobné systémy se běžně používají na různých diskuzních fórech, případně přímo na profilech jednotlivých uživatelů, neboť závadný obsah by jinak mohl být zpřístupněn velkému množství lidí.

Nicméně procházet podobným způsobem soukromé zprávy odesílané v korespondenci přes Messenger je podle řady uživatelů za čárou. I kvůli tomu proti systému začalo mnoho lidí protestovat. Vadí jim především to, že u služby není jasně uvedeno, jakým způsobem Facebook nakládá s jejich zprávami a kdo všechno je může číst.

Nehodlají s tím přestat

V současnosti ale podle vyjádření šéfa Facebooku nic nenasvědčuje tomu, že by firma měla v plánu se šmírováním zpráv posílaných přes Messenger přestat.

Zuckerberg dal v rozhovoru jasně najevo, že tento mechanizmus je podle něj správný. Zdůvodňoval to především bojem proti nejrůznějším teroristickým organizacím, které komunikaci přes Messenger používají. Skenovány jsou nicméně údaje úplně všech uživatelů.

Vítězné tažení na Bílý dům

Facebook začal být ostře sledován v souvislosti s bezpečností uživatelských účtů v polovině března. Tehdy pracovníci britské společnosti Cambridge Analytica, kteří s touto sociální sítí spolupracovali, přiznali, že vysáli data ze zhruba 50 miliónů uživatelských účtů. Představitelé sociální sítě ale nakonec přiznali, že jich bylo až 87 miliónů. [celá zpráva]

Cambridge Analytica využila data při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta. Společnost měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování.

Ve čtvrtek Facebook oznámil, že údaje prakticky všech uživatelů ze stejnojmenné sociální sítě se mohly relativně snadno dostat do nepovolaných rukou. Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce byla ve středu zablokována. [celá zpráva]

Zuckerberg musí odejít, hřímá investor

Kvůli celé kauze byl Zuckerberg dokonce již vyzván jedním velkým investorem, aby odešel z vedení společnosti. [celá zpráva]

„Skandál okolo britské společnosti Cambridge Analytica nám jasně ukázal, že Facebook představuje velké riziko. A je tedy nutné, aby měl nad sebou nezávislý dozor,“ uvedl Scott Stringer, který investorský fond města New York spravuje. Dodal, že Zuckerberg jím jako zakladatel sociální sítě být pochopitelně nemůže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám