Hlavní obsah

Žádost o práci Stevea Jobse se vydražila za 3,6 miliónu korun

Novinky, mif

Více než trojnásobek předběžného odhadu nakonec vynesla jednostránková žádost o práci, kterou vyplnil samotný Steve Jobs před více než čtyřmi desetiletími, tedy ještě před založením společnosti Apple. V internetové akci za ní internetový podnikatel z Anglie zaplatil 174 000 dolarů, tedy v přepočtu 3,6 miliónu korun.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Spoluzakladatel Applu Steve Jobs

Článek

Úspěšný dražitel si přál zůstat v anonymitě, uvedl aukční dům RR Auction, který aukci pořádal. Původně se očekávalo, že se dražební cena vyšplhá na 50 000 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 1,2 miliónu korun.

Jobsova žádost o práci byla vyplněna v roce 1973. Tehdy bylo Stevovi pouhých 18 let. Zajímavé je především to, že dokument byl vyplněn pouhý rok předtím, než Jobs založil v garáži svého otce společně se svými partnery – Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem – společnost Apple.

Foto: RR Auction

Žádost o práci vyplněná Stevem Jobsem

Sluší se nicméně připomenout, že první počítače prodala parta tří technologických nadšenců ještě před oficiálním vznikem firmy. Právě ve zmiňované garáži v roce 1975 vznikla první padesátka modelů počítače zvaného Apple I. Ten sice více než počítač připomínal dřevěnou krabici s drátky, ale i přesto se ho prodalo na dvě stovky kusů, což byl na tehdejší dobu nevídaný úspěch.

O jaké místo se bývalá hlava amerického počítačového gigantu ucházela, není z dokumentu patrné. Formulář nicméně obsahuje řadu pravopisných chyb, jak poukázala agentura Reuters. Například vlastní příjmení napsal Jobs s malým písmenem „j“ na začátku.

Historie Applu ve 40 sekundáchVideo: Apple

Zemřel v roce 2011

Osudový byl pro Jobse rok 2011. V březnu představil světu druhou generaci počítačového tabletu iPad. Už tehdy bylo jasné, že je vážně nemocný a patrně mu zbývají poslední týdny života. On však na sobě nedal vůbec nic znát…

O osm měsíců později, 5. října 2011, zemřel ve svých 56 letech po letitém boji s rakovinou slinivky. Ve vedoucí pozici jej vystřídal Tim Cook.

O životě Steva Jobse se více dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Foto: Kimberly White, Reuters

Tim Cook (vlevo) a Steve Jobs

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám