Hlavní obsah

Miliónová žádost o práci jde do aukce. Vyplnil ji sám Steve Jobs

Novinky, mif

Steve Jobs bývá často označován za jednoho z největších hybatelů technického světa. Jeho pracovní začátky ale pro něj byly stejně náročné jako pro každého jiného, dokládá to dokument, ve kterém Jobs žádá o práci. Ten vlastnoručně vyplnil samotný tvůrce iPhonu a kdokoliv si jej nyní bude moci koupit v aukci. Odhadovaná cena je více než milión korun.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Steve Jobs na archivním snímku z roku 2011

Článek

Jobsova žádost o práci, která se bude dražit v březnu v americkém Bostonu, byla vyplněna v roce 1973. Tehdy bylo Stevovi pouhých 18 let. Zajímavé je především to, že dokument byl vyplněn pouhý rok předtím, než Jobs založil v garáži svého otce společně se svými partnery – Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem – společnost Apple.

Sluší se nicméně připomenout, že první počítače prodala parta tří technologických nadšenců ještě před oficiálním vznikem firmy. Právě ve zmiňované garáži v roce 1975 vznikla první padesátka modelů počítače zvaného Apple I. Ten sice více než počítač připomínal dřevěnou krabici s drátky, ale i přesto se ho prodalo na dvě stovky kusů, což byl na tehdejší dobu nevídaný úspěch.

Foto: RR Auction

Žádost o práci vyplněná Stevem Jobsem

O jaké místo se bývalá hlava amerického počítačového gigantu ucházela, není z dokumentu patrné. Formulář nicméně obsahuje řadu pravopisných chyb, jak poukázala agentura Reuters. Například vlastní příjmení napsal Jobs s malým písmenem „j“ na začátku.

Dokument bude dražit aukční síň RR Auction. Očekává se, že dražební cena se vyšplhá až na 50 000 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 1,2 miliónu korun. V aukci se zároveň objeví další předměty, které mají spojitost s někdejším šéfem Applu – Jobsem podepsaná příručka pro operační systém Mac OS X a výstřižek z novin s fotkou Jobse z roku 2008, který je také podepsaný.

Historie Applu ve 40 sekundáchVideo: Apple

Zemřel v roce 2011

Osudový byl pro Jobse rok 2011. V březnu představil světu druhou generaci počítačového tabletu iPad. Už tehdy bylo jasné, že je vážně nemocný a patrně mu zbývají poslední týdny života. On však na sobě nedal vůbec nic znát…

O osm měsíců později, 5. října 2011, zemřel ve svých 56 letech po letitém boji s rakovinou slinivky. Ve vedoucí pozici jej vystřídal Tim Cook.

O životě Steva Jobse se více dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Foto: Kimberly White, Reuters

Tim Cook (vlevo) a Steve Jobs

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám