Hlavní obsah

Půjčte si člověka, láká vynálezce ze Sony

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžeme si vypůjčit peníze, nářadí, automobil, to už nikoho nepřekvapí. V budoucnu bychom si podobně mohli půjčovat i lidi, láká vynálezce ze společnosti Sony.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přenášet obraz a zvuk na dálku není díky internetu problém. Díky videohovorům se mohou vidět a slyšet lidé, kteří jsou každý na jiném konci planety. Důležití zaměstnanci se účastní videokonferencí v sídle firmy, i když jsou právě na služební cestě; vojáci na zahraniční misi zase mohou být takto „přítomni" třeba u porodu svého dítěte.

Takto vypadá vynález zvaný ChameleonMask.

Jun Rekimoto, zaměstnanec společnosti Sony, však šel u svého vynálezu ještě dál. Technologii videohovorů spojil se živým člověkem – váš náhradník si na hlavu nasadí helmu s displejem a reproduktorem. Okolní lidé tak vidí na displeji váš obličej, slyší váš hlas, i když tělo patří někomu jinému. Vy zase vidíte a slyšíte vše, co váš náhradník. Tomuto náhradníkovi navíc můžete psát příkazy, co má udělat nebo kam má jít.

„Láká vás žít naplno a pohybovat se ve společnosti, aniž byste museli vstát z postele?" ptají se stránky livescience.com. „Už brzy možná budete takovou možnost mít, díky produktu nazvanému ChameleonMask," dodává web. Vynález však má i praktičtější využití – náhradník by se například mohl vydat na úřad místo člověka, jenž není schopen opustit svůj byt.

Podobný test už japonský vědec mimochodem provedl. Úředník byl viditelně zmaten, avšak nakonec se úspěšně domluvil s osobou, která na místě fyzicky vůbec nebyla, ale jejíž obličej a hlas úředník viděl, resp. slyšel. Zatím není známo, kdy by se vynález mohl dostat mezi platící zákazníky. Jak zmiňuje web, do té doby si musíme vyřizovat své povinnosti každý sám za sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám