Hlavní obsah

Zpomalování iPhonů jde už vypnout. Apple vydal testovací verzi iOS

Novinky, mif

Společnost Apple vydala minulý týden zkušební verzi operačního systému iOS, která přidává některé nové funkce a vylepšení. Patrně tou nejzajímavější novinkou je integrace očekávaného vypínače zpomalení iPhonů, ke kterému dochází u přístrojů se starší baterií.

Foto: Novinky

Testovací verze iOS nabízí informace o aktuálním stavu baterie.

Článek

Zprávy o tom, že podnik již funkci testuje, se objevily už na konci ledna. [celá zpráva]

Teprve v minulém týdnu však byla aktualizace zpřístupněna uživatelům. Instalovat by ji však zatím neměl každý, neboť jde pouze o testovací verzi – u té nemusí fungovat všechny funkce korektně a v konečném důsledku tak může napáchat více škody než užitku.

Tato verze, která je určena pro technologické nadšence, administrátory a vývojáře, však jasně ukazuje, jak bude vypínač fungovat. V nastavení jablečných telefonů přibude po instalaci nejnovější verze iOS položka Kondice baterie.

Vypínač se neukáže všem

Prostřednictvím ní se uživatelé přesně dozví, jak baterie vlivem používání telefonu zestárla. Například u rok starého iPhonu 6s Plus se po zhruba roce dennodenního používání ukázala cifra 88 %.

Právě zmiňované číslo je přitom velmi důležité. Ke zpomalování výkonu – a tedy i ke zobrazení vypínače – totiž dochází pouze ve chvíli, kdy je baterie již velmi opotřebovaná. Do té doby je stále využíván maximální výkon, což byl i případ námi testovaného smartphonu s logem nakousnutého jablka.

U kolika procent baterie se začne přepínač přesně objevovat, Apple zatím neuvedl. Podle některých zahraničních zdrojů by to nicméně mělo být u přístrojů s 60 % a méně.

Otazník visí také nad tím, kdy bude vydána finální verze systému iOS, která již nebude obsahovat žádné chyby a bude určená pro širokou veřejnost. Podle dřívějších zpráv by se tak ale mělo stát až na jaře. [celá zpráva]

Apple čelí žalobám

Kauza okolo zpomalujících se iPhonů vypukla krátce před koncem loňského roku. Testy ukázaly, že kvůli starší baterii může výkon klesnout klidně až o 40 %. To potvrdili nakonec i zástupci společnosti Apple.

Podle amerického počítačového gigantu je to však vlastnost, která byla implementována do telefonů záměrně. Operační systém totiž dokáže sám vyhodnotit stav akumulátoru a snaží se zabránit neočekávaným vypnutím.

Odpůrci zmiňované funkce totiž poukazují na to, že americký počítačový gigant svá zařízení začal zpomalovat záměrně, aby donutil uživatele zakoupit nové přístroje. Kvůli tomu se Apple stal terčem žalob v USA, Francii a Itálii. [celá zpráva]

Nakonec se vedení společnosti rozhodlo zákazníkům ustoupit a do operačního systému iOS zabudovat funkci, díky které půjde úmyslné zpomalování vypnout. Kdy se tak stane, však americký počítačový gigant neprozradil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám