Hlavní obsah

Bitcoin po nejhorším týdnu od roku 2013 vyrovnává ztráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Digitální měna bitcoin si během úterního obchodování na lucemburské burze Bitstamp připsala 13 procent na 15 630 amerických dolarů (339 500 Kč). Vyrovnala tak téměř polovinu ztrát, které utrpěla v minulém týdnu, svém nejhorším od roku 2013. Kurz navíc stále roste, ve středu již vystoupal na 16 200 dolarů, tedy v přepočtu 352 000 korun.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pokles ceny nalákal nové zájemce, kteří promeškali dřívější příležitosti k nákupu nejrozšířenější a nejznámější kryptoměny světa, uvedla agentura Reuters.

V pátek bitcoin ztrácel téměř 30 procent na 11 159 USD (242 400 Kč). Podle investorů a analytiků šlo o přirozenou korekci po strmém nárůstu ceny. V minulém týdnu se také množila varovná znamení ze strany tržních regulátorů a centrálních bank.

„Nejnovější pohyb ceny ukazuje, že bitcoin je stále spekulativní investicí. Je tu obrovské množství volatility,” řekla agentuře Reuters analytička Kristina Hooperová ze společnosti Invesco v New Yorku.

Od počátku října se cena bitcoinu více než ztrojnásobila a za dosavadní část letošního roku stoupla asi 15násobně. Právě to vyvolává obavy z dramatických konců, někteří kritici vidí podobnost s bublinou dot-com, kdy malí i profesionální investoři hrnuli peníze do všeho, co bylo spojené s používáním internetu.

Bitcoiny vznikly v roce 2009

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám