Hlavní obsah

Bitcoin pokořil hranici 20 000 dolarů. Pak ale přišel pád

Novinky, mif

Nový rekord překonala během víkendu virtuální měna bitcoin. Jedna mince měla vůbec poprvé v historii o víkendu hodnotu přesahující 20 tisíc dolarů, tedy v přepočtu více než 436 tisíc korun. Vyplývá to z informací jednotlivých bitcoinových burz.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Vůbec nejvyšší hodnotu měla tato virtuální měna v neděli okolo 20. hodiny večer. Tehdy se jedna mince obchodovala za 20 067 dolarů (438 tisíc Kč). A podle investorů rozhodně nejde o konečnou hodnotu, ta by podle některých odhadů měla vzrůst ještě před koncem roku až k hranici 24 tisíc dolarů (524 tisíc Kč).

Pravdou nicméně je, že po nedělním útoku na nové maximum začal kurz rychle ztrácet. Už v pondělí ráno se tak jedna mince obchodovala za pouhých 18 094 dolarů, tedy v přepočtu za 395 tisíc Kč. Hodnota tedy klesla za pouhých pár hodin o 43 tisíc korun.

Výkyvy o desítky tisíc

Takovéto výrazné skoky nejsou u bitcoinu bohužel vůbec výjimečné, prakticky na chlup stejná situace se opakovala předminulý týden. Ještě ve středu odpoledne se jedna mince této virtuální měny obchodovala za 12 491 USD, tedy v přepočtu více než 270 tisíc korun. Ve čtvrtek ráno se už ale kurz vyšplhal na 14 300 dolarů (310 500 korun).

Růst se nezastavil ani v noci na pátek, kdy okolo 01:30 kurz bitcoinu dosáhl prozatím nejvyšší hodnoty, konkrétně 17 153 dolarů, tedy takřka 373 tisíc korun. Z vysoké hodnoty se však majitelé virtuálních mincí radovat nemohli příliš dlouho, ještě před šestou hodinou totiž kurz klesl na 14 566 USD (316 tisíc korun), tedy o 57 tisíc korun.

Bankéři varují investory

Výrazné výkyvy nejsou u bitcoinů nijak výjimečné. I proto tento týden největší německá bankovní společnost Deutsche Bank varovala uživatele před investicemi do této virtuální měny. [celá zpráva]

„Běžným investorům bych to prostě nedoporučoval,“ uvedl stoicky hlavní investiční stratég Deutsche Bank Ulrich Stephan. Následně dodal, že hlavní problém vidí v tom, že tato měna není regulovaná a že její kurz je velmi nestabilní.

Ještě dříve před investicemi do virtuálních měn varoval ze stejných důvodů Evropský bankovní úřad. [celá zpráva]

Lidé mohou těžit sami
Virtuální měny se těší tak velké popularitě především pro své vysoké a rychle rostoucí kurzy. Popularitě nicméně nahrává také fakt, že za pořízení virtuálních mincí nemusí uživatelé zaplatit ani korunu.Pokud mají dostatečně výkonný počítač, mohou si nainstalovat speciální software a s jeho pomocí kryptoměny doslova těžit – tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné klidně nakupovat prakticky cokoliv.Těžba bitcoinů je nicméně tak energeticky náročná, že se v běžných domácích podmínkách prakticky nevyplatí.Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám