Hlavní obsah

Vynalezla jsem selfie, pochlubila se Paris Hiltonová. Není to ale pravda

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Selfie je fenoménem dnešní doby. Pořizování těchto autoportrétů se začalo internetem šířit před pár lety. Kdy ale první selfie vznikla? Profesionální celebrita a dědička rozlehlé hotelové sítě Paris Hiltonová prohlásila, že tento fenomén odstartovala ona před 11 lety, v roce 2006. Není to ale tak úplně pravda, jak připomněl deník The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Paris Hilton

Článek

„Před 11 lety, přesně v tento den, jsme s Britney Spears vymysleli selfie,“ uvedla Paris Hiltonová koncem minulého týdne na Twitteru.

Tím prakticky okamžitě odstartovala hledání toho, kdo skutečně první takovýto autoportrét vytvořil. A sociální sítě doslova zaplavily falešné fotografie, kde se lidé chlubili tím, že právě oni vytvořili první selfie – a to ještě dříve než Paris Hiltonová.

Selfie, kterou Paris Hiltonová pořídila v roce 2006.

Po stopách prvního fotografického autoportrétu se vydal i deník The New York Times, který kvůli tomu oslovil profesora Marka Marina, který vyučuje na University of Southern California. „Představa, že nikdo před rokem 2006 – tedy před Paris – nepořídil selfie, je úplně mimo,“ prohlásil profesor.

Jako příklad dal snímek houslisty Helmera Larssona, který už v roce 1934 přidělal fotoaparát na obyčejný klacek, načež se s touto netradiční fotografickou výbavou zvěčnil se svojí ženou. V podstatě tak zároveň použil jakéhosi předchůdce selfie tyče.

Houslista Helmer Larsson se fotí se svou ženou.

Podle internetové encyklopedie Wikipedia se historie fotografických autoportrétů datuje dokonce až do roku 1839. Tehdy ve Spojených státech amerických vytvořil vlastní autoportrét fotograf Robert Cornelius s využitím zrcadla.

Navíc novodobé selfie byly hojně rozšířeny v roce 2005 fotografem Jimem Krausem, respektive on byl jedním z prvních, kdo toto označení začal používat.

Paris Hiltonová tak tedy v roce 2006 rozhodně první nebyla…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám