Hlavní obsah

Přechod na DVB-T2 nebude zadarmo. Čechy má stát pět miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přechod na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 vyjde tuzemské uživatele na nejméně pět miliard korun. Budou je muset vynaložit na nákup nových televizorů nebo set top boxů, které příjem v novém standardu umožňují. Uvedli to zástupci České asociace satelitních operátorů.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nový digitální televizní standard DVB-T2 bude v Česku zaveden k 1. únoru 2021. V jednotlivých krajích však budou postupně spouštěny přechodové sítě tak, aby byl přechod na novější standard pro uživatele co možná nejplynulejší.

Do konce letošního roku by měly vzniknout dvě až tři přechodové sítě, které budou vysílat souběžně s první generací digitálního televizního vysílání až tři roky. Teprve po vypnutí současných sítí komerčními provozovateli přestanou fungovat i přechodové sítě. Pak už budou diváci moci přijímat jen DVB-T2 signál.

Přesně tak to bylo i před několika lety, když se vypínalo analogové pozemní televizní vysílání. Tehdy mohli lidé využívat několik let jak digitální, tak analogové vysílání.

Po vypnutí staršího standardu tehdy museli diváci vyměnit své televizory za novější nebo je vybavit speciálními set top boxy. A to bude platit i v případě DVB-T2, pokud tedy lidé už doma nemají přístroj, který by druhou generaci digitálního pozemního vysílání zvládal.

Přechod se netýká každého

Je však nutné zdůraznit, že přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Nabízí se otázka, k čemu vlastně druhá generace digitálního vysílání bude dobrá. Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Nový i starší standard budou podobně jako v případě analogového vysílání fungovat souběžně. S úplným vypnutím první generace DVB-T se počítá až ve zmiňovaném roce 2021.

Asociace satelitních operátorů chce změnu

Podmínky přechodu na DVB-T2 do roku 2021 obsahuje novela telekomunikačního zákona, kterou má ve středu projednávat hospodářský výbor Sněmovny. Asociace chce však prosadit, aby poslanci z návrhu vypustili ustanovení, jež zajišťuje přidělení vysílacích kmitočtů Českým Radiokomunikacím (ČRa) a firmě Digital Broadcasting bezplatně do roku 2030, stejně jako úhradu jedné miliardy Kč na výstavbu nových sítí vysílačů.

Návrh je podle mluvčího asociace Patrika Broma v rozporu s evropskou legislativou, která stanoví, že zvolené řešení musí být technologicky neutrální a nesmí být zvýhodněna žádná technologie šíření televizního signálu, tedy terestrické/pozemní vysílání před kabelovým, satelitním nebo IPTV. Dotace by podle něj měly směřovat pouze k uživatelům, distributorům terestrického vysílání se má hradit jen kompenzace za to, že jim bude odebráno pásmo 700 MHz.

Zástupci ČRa to považují za účelové zkreslení, které má satelitním firmám přivést nové zákazníky. „V novele uvedené ustanovení opravňuje k zpětné úhradě oprávněných nákladů souvisejících s uvolněním pásma 700 MHz pro mobilní datové sítě, a to až po jejich notifikaci určenými orgány EU. Nejedná se tedy v žádném případě o podporu, ale pouze o kompenzaci nákladů, které operátoři vynaloží na výstavbu dočasných DVB-T2 sítí,“ uvedl ředitel regulace ČRa Marcel Procházka.

„Ty jsou určené k tomu, aby zhruba 60 procent obyvatel České republiky, kteří pozemní vysílání sledují, mělo dostatek času pořídit si nové televizní přijímače nebo set top boxy a nebyl na ně a jejich domácí rozpočty vyvíjen časový nátlak,” doplnil Procházka.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám