Hlavní obsah

Nositelná elektronika je v kurzu. Letos se mají prodat milióny chytrých hodinek a brýlí

San Francisco

Prodej chytrých hodinek a dalších nositelných digitálních zařízení na světě letos vzroste na 110 miliónů kusů, což by mělo odpovídat nárůstu o 38 procent. Ve čtvrtek svůj předpoklad zveřejnila výzkumná společnost International Data Corporation (IDC). Lídrem tohoto trhu jsou hodinky Apple Watch.

Foto: Profimedia.cz

Největší pozornost se z nositelných technologií sice upírá na hodinky, ty však tvoří letos jen asi čtvrtinu celého trhu.

Článek

Společnost Apple by letos měla dodat na trh 14 miliónů svých hodinek, což by bylo o 22 procent více než loni. Na trhu chytrých hodinek by jí to mělo zajistit podíl 49,4 procenta. Následují hodinky Android Wear, fungující s operačním systémem Android od společnosti Alphabet, které mají mít podíl 21,4 procenta.

Celý trh nositelných technologií by měl ve druhé polovině tohoto desetiletí růst dvouciferným tempem ročně. V roce 2020 potom odbyt těchto zařízení dosáhne úrovně zhruba 237 miliónů kusů, předpovídá podle agentury Reuters IDC.

Chytré hodinky i brýle

Nejrůznější fitness náramky, sporttestery či brýle ukrývající televizor jsou na trhu již několik let. Větší popularity se ale dočkávají tyto přístroje až v posledních letech, což je zásluha i samotných výrobců – na trh přinášejí stále další novinky.

Nositelná elektronika má různá zaměření. Například fitness náramky se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů, a dokonce v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotná funkce.

Postupně se začíná rozšiřovat také trh s chytrými brýlemi, které také do jisté míry přebírají funkce chytrých telefonů. Tento segment trhu je však zatím v plenkách. Současné brýle nebo helmy, které se v Česku prodávají, dokážou fungovat pouze jako sofistikovanější monitor.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám