Hlavní obsah

Foxconn zaplatí za japonský Sharp téměř 145 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchajwanská firma Foxconn Technology Group převezme ztrátového japonského výrobce elektroniky Sharp Corporation. Foxconn nabízel za převzetí Sharpu původně zhruba 5,3 miliardy dolarů. Nabídku podle BBC nakonec zvýšil na zhruba 5,9 miliardy dolarů (144,8 miliardy Kč). Obchod představuje největší zahraniční akvizici v japonském technologickém sektoru.

Foto: Staff, Reuters

Továrna Sharpu v Japonsku

Článek

Foxconn, známý také jako Hon Hai Precision Industry, získá v japonském výrobci podíl 65,9 procenta. Stane se tak nákupem nových akcií Sharpu za 118 jenů za kus, což je o 32 procent méně než středeční závěrečná cena akcie na burze, vyplývá podle agentury Bloomberg ze sdělení japonské firmy regulátorům.

Foxconn je největším smluvním výrobcem elektroniky na světě, vyrábí například většinu chytrých telefonů iPhone pro Apple. Výrobní základnu pro Evropu, Blízký východ a Afriku má Foxconn v České republice, kde provozuje závody v Pardubicích a Kutné Hoře. Nejnovější transakce postavení Foxconnu coby předního dodavatele Applu zřejmě ještě více posílí.

Sharp se podobně jako ostatní japonští výrobci elektroniky dostal pod tlak kvůli ostré asijské konkurenci. Kromě Foxconnu mělo o japonskou firmu zájem několik dalších podniků, včetně Tokiem podporovaného investičního fondu Innovation Network Corp of Japan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám