Hlavní obsah

Na internetu číhá mnoho hrozeb. Většina rodičů na to ale děti nepřipraví

Novinky, mif

Ve vodách internetu číhá mnoho hrozeb. Vedle phishingových podvodů a nejrůznějších virů je řeč například také o kyberšikaně, sextingu či kyberstalkingu. Všechny tyto pojmy představují daleko větší riziko než ty nejsofistikovanější škodlivé kódy. Přesto drtivá většina rodičů své ratolesti na tyto hrozby vůbec nepřipravuje. Upozornit širokou veřejnost na všemožné nástrahy počítačového světa si klade za cíl Den bezpečnějšího internetu.

Foto: Profimedia.cz

Mobily a tablety s připojením na internet dávají dětem daleko větší soukromí, než jaké by měly například na domácím počítači, který je sdílený celou rodinou. Právě to ale může představovat velké riziko.

Článek

Internet se stal pro většinu dětí naprostou samozřejmostí, a to především díky chytrým telefonům. Podle výzkumu společnosti Seznam.cz nosí v kapse smartphone s přístupem na web 78 % školáků navštěvujících 4. až 9. třídu základní školy.

Jak se zodpovědně chovat na internetu, se naučí doma jen necelá třetina z nich (29 %). To jinými slovy znamená, že drtivá většina rodičů bezpečnost na celosvětové počítačové síti se svými dětmi vůbec neřeší. Přitom právě děti patří mezi nejohroženější skupinu uživatelů.

Internet jako motivační nástroj

Místo toho, aby rodiče naučili děti s internetem správně zacházet, používají jej často jako motivační nástroj.

„Rodiče i učitelé často volí cestu zákazu nebo omezení přístupu k internetu. Tyto zákazy mohou ale děti jednoduše obejít. Vhodnější je nastavení několika pravidel, která budou děti dodržovat a rodiče budou mít možnost je kontrolovat,“ uvedl autor projektu Seznam se bezpečně! Martin Kožíšek k příležitosti Dne bezpečnějšího. Ten připadá pravidelně na druhý den v týdnu druhého měsíce v roce.

I když se to nemusí na první pohled zdát, právě mobily a tablety s připojením na internet dávají dětem daleko větší soukromí, než jaké by měly například na domácím počítači, který je sdílený celou rodinou. A právě to může představovat velké riziko.

Vyplývá to z výzkumu společnosti Seznam.cz, který poslední tři roky sleduje dovednosti dětí na internetu i tomu, čemu se na síti věnují.

Vezmu si mobil a u toho si dělám úkoly. Buď píšu na Facebooku, anebo si pouštím písničky.
žák 4. třídy

A jak přiznávají samotné děti, tato mobilní zařízení využívají prakticky neustále. „Přijdu ze školy a máma mi řekne, ať jdu dělat úkoly. Tak si vezmu mobil, mám ho vedle sebe a u toho si dělám úkoly. Na mobilu si buď píšu na Facebooku, anebo si pouštím písničky,“ uvedl v jednom z průzkumů žák 4. třídy.

Sociální síť Facebook používá 76 % tuzemských dětí. Mladší děti na něm tráví čas hraním her, ty starší již chtějí komunikovat s přáteli či sdílet fotky a videa.

„A právě v tom spočívá jedno z největších rizik. Děti musí vědě,t nejen jak si nastavit ochranu soukromí, ale také co je vhodné publikovat a co už ne. Proto se zamyslete, jaké informace o sobě chcete sdělit. Zveřejňujte pouze ty, které byste byli schopni vyvěsit na místě plném lidí, třeba na zastávce autobusu nebo školní nástěnce,“ konstatoval Kožíšek.

„Sociální síť Facebook je pro děti jakýmsi rozšířeným pokojíčkem, do kterého děti vpouštějí své virtuální přátele. Jak prokazuje výzkum České děti a Facebook – více než třetina dětí své virtuální přátele osobně nezná a neví, s kým skutečně komunikují. Proto je nutné naučit děti chovat se v prostředí Facebooku bezpečně – zejména omezit množství osobních údajů, které v tomto prostředí sdílejí, a ověřovat si identitu svých internetových přátel,“ dodává Kamil Kopecký z projektu E-bezpečí při Univerzitě Palackého v Olomouci.

Mobil jako nebezpečná zbraň

S tím se víceméně ztotožňují výsledky projektu Kraje pro bezpečný internet, kterého se v České republice zúčastnilo víc než 20 tisíc dětí. Šlo o jakýsi znalostní kviz, který měl ukázat, co děti o světě internetu a počítačů vědí.

Nejčastěji chybovaly v otázkách souvisejících s bezpečnou mírou zveřejněných osobních údajů. Do projektu, který vznikl ve spolupráci společnosti Microsoft, Asociace krajů a Národního centra bezpečnějšího internetu, se zapojilo nejvíce dětí v Plzeňském a Středočeském kraji.

Také tento výzkum ukázal, že chytré telefony s internetovým připojením se mění v dětských rukách na nebezpečnou zbraň.

„Děti často nevnímají, jaké důsledky může mít zveřejnění jejich jména, adresy, data narození a dalších citlivých údajů. Stejně tak považují za naprosto bezpečné zveřejňovat fotografie ze svého soukromí na internetu a sdílet je s kamarády,“ upozornil Václav Koudele, manažer společnosti Microsoft a člen koordinačního výboru projektu Kraje pro bezpečný internet.

Děti a senioři si neuvědomují, jaké informace sdílet a jaké ne.
manažer strategie NCBI Zdeněk Záliš

„Je to dáno tím, že děti začínají používat telefony a další zařízení připojená k internetu daleko dříve, než s nimi rodiče otevřou diskusi na téma bezpečného využívání internetu. Ve škole se pak o této problematice dozvídá pouze jedno procento dotázaných dětí,“ dodal Václav Koudele.

Přitom právě děti společně se seniory patří mezi nejohroženější skupiny uživatelů internetu.

„Řada z nich si neuvědomuje, jaké informace sdílet a jaké ne. Z toho pak plynou rizika jako kyberšikana, sexting, vydírání či například kyberstalking,“ hodnotil aktuální situaci manažer strategie NCBI Zdeněk Záliš, jehož organizace se právě na vzdělávání podílí například přípravou edukačních materiálů pro projekt Kraje pro bezpečný internet.

Důležitá je prevence

Právě proto je podle Kožíška důležitá prevence, na což upozorňuje i ve své nové knize Bezpečně n@ internetu, kterou sepsal ve spolupráci s vedoucím oddělení informační kriminality Václavem Píseckým z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. Oba autoři v ní na příbězích popisují skutečné hrozby, na které ve svém profesním životě narazili.

„Lidem, kteří na internetu podvádějí, manipulují či zneužívají, jsem vyhlásil nulovou toleranci a snažím se, aby se o tématech, kterými jsou šikana, vydírání, stalking, podvody a další, mluvilo. Budu rád, pokud se najde třeba jen jeden jediný člověk, kterému tato kniha dokáže pomoci. Není lepšího pocitu, než když můžete něco změnit k lepšímu a uděláte to,“ komentoval Kožíšek.

„Mou snahou není agresory na internetu pouze trestat, ale nedat jim vůbec možnost, aby mohli své snahy rozvinout,“ dodal Písecký.

Na nástrahy číhající na internetu se snaží pravidelně upozorňovat také již zmiňovaný projekt Seznam se bezpečně! Jde v podstatě o trilogii filmů, která vznikala už od roku 2009.

Ukázka z filmu Seznam se bezpečně! 3Video: Seznam.cz

První dva díly byly postaveny na reálných příbězích. V jednom z nich se například představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut. [celá zpráva]

Třetí díl pojednává o kauze skautských vedoucích z Ústí nad Labem, kteří vydírali intimními snímky děti na internetu a na čtyři desítky jich pohlavně zneužili.

Jednou z ústředních postav filmu je odsouzený skautský vedoucí Martin Mertl, který před kamerou popsal, jak útoky probíhaly. Exkluzivně Novinkám již sám dříve popsal, že v celé kauze byl hlavním pachatelem. [celá zpráva]

Desatero bezpečného internetu pro mladistvé

  • Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
  • Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii, a už vůbec ne intimní.
  • Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
  • Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
  • Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
  • Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
  • Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
  • Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
  • Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš.
  • Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Celou trilogii Seznam se bezpečně! můžete sledovat na stránkách www.seznamsebezpecne.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám