Hlavní obsah

CES 2016: Zrcadlovka od Nikonu udělá z noci den. Bude stát pořádný balík

– Las Vegas
Novinky, mif

Digitální zrcadlovka Nikon D5 je jedním z nejzajímavějších fotoaparátů, který byl na letošním ročníku veletrhu CES doposud představen. Aby také ne, když jde o novou vlajkovou loď tohoto výrobce, která se pyšní hned několika nej. Případní zájemci si ale budou muset připravit pořádný balík peněz, za který byste si klidně pořídili mírně ojeté rodinné auto.

Foto: archív výrobce

Nikon D5

Článek

Model D5 překonává svého předchůdce snad ve všech ohledech. To nejlepší ze žlutočerné stáje doposud představovala verze 4S, která se pochlubila 16,2megapixelovým CMOS snímačem, 51 ostřícími body a citlivostí ISO až 409 600.

Foto: archív výrobce

Nikon D5

To jsou stále špičkové parametry, ale na novinku zkrátka nestačí. Dé pětka nabízí CMOS snímač s rozlišením 20,8 megapixelů, 153 ostřicích bodů a rekordní citlivost ISO až 3 280 000. Takovou hodnotu nenabízí žádný jiný přístroj na trhu.

A právě obrovský rozsah citlivosti je patrně jedním z největších lákadel novinky. Už s předchozím modelem totiž bylo možné udělat při nastavení maximální hodnoty prakticky z noci den. A model D5 by na tom měl být ještě o poznání lépe.

Ale zpět k technickým parametrům. Dé pětka má úplně nový procesor Expeed 5, který by měl zajistit citelně daleko rychlejší odezvu, což zástupci společnosti demonstrovali i přímo na tiskové konferenci v Las Vegas.

Foto: archív výrobce

Nikon D5

Dále je s novinkou možné natáčet 4K videa, což předchozí verze také neuměla – u ní se museli fotografové spokojit pouze s Full HD standardem. Třešničkou na dortu je pak barevný dotykový displej, který by měl nejen usnadnit ostření, ale také samotné ovládání zrcadlovky.

Na pulty obchodů by se Nikon D5 měl dostat už v průběhu března. Cena za samotné tělo byla stanovena na 6500 USD, tedy v přepočtu něco málo přes 160 tisíc korun. K tomu je samozřejmě nutné připočítat další desetitisíce za objektivy. Ale tak už to u vášnivých fotografů chodí…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám