Hlavní obsah

Microsoft Lumia 950 XL v testu: mobil velký tělem i funkcemi

Novinky, mif

Lumia 950 XL je nová vlajková loď společnosti Microsoft. Společně s menší verzí, jež nemá označení XL v názvu, jde zároveň o první smartphony, které jsou vybaveny mobilní verzí operačního systému Windows 10. A aby toho nebylo málo, dokážou zároveň fungovat také jako stolní počítač.

Microsoft Lumia 950 XL a Display Dock v akciVideo: Novinky

 
Článek

Microsoft má s výrobou chytrých telefonů letité zkušenosti. Přeci jen z velké části za vývojem i následnou montáží stojí stejní lidé, kteří dříve produkovali přístroje s logem Nokie. Připomeňme, že finská Nokia dokončila loni prodej své mobilní divize. Americký softwarový gigant za ni zaplatil 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč).

Foto: Novinky

Microsoft Lumia 950 XL

A právě letité zkušenosti z výroby jsou vidět i u čerstvé novinky. Zpracování je bez sebemenší chybičky. Slícování jednotlivých plastových částí je dokonce tak přesné, že to vypadá, jako kdyby Lumia 950 XL měla unibody design – tedy celé tělo vyrobené z jednoho kusu plastu.

Konstrukce je skutečně plastová, ale zadní kryt je odnímatelný. O unibody design, který je známý z předchozích vlajkových lodí Microsoftu (potažmo Nokie), tedy skutečně nejde.

Foto: Novinky

Microsoft Lumia 950 XL

Právě plastová konstrukce bude devětsetpadesátce vyčítána patrně nejčastěji. Přece jen jde o model vrcholné třídy a drtivá většina konkurentů nabízí ušlechtilejší výrobní materiály, jako jsou nejrůznější kovové slitiny či odolná skla.

Na druhou stranu minimálně jedna výhoda je nasnadě. Když se zadní strana ošoupe, nebo jinak poškodí během používání, jednoduše kryt vyměníte za jiný. A telefon bude zase vypadat jako nový. O tom si vlajkové lodi konkurence mohou nechat jenom zdát.

Není to žádný drobeček

Označení XL v názvu novinky je celkem výstižné. Přeci jen kvůli 5,7palcovému displeji není devětsetpadesátka žádný drobeček. Rozměry telefonu jsou 151,9 x 78,4 x 8,1 mm a hmotnost činí 165 g.

Foto: Novinky

Microsoft Lumia 950 XL

Foto: Novinky

Microsoft Lumia 950 XL

Ale zpět k prostornému dotykovému panelu. Ten je vybaven technologií AMOLED a nabízí vysoké rozlišení 2560 x 1440 pixelů. Právě díky němu působí zobrazované texty a obrázky neskutečně jemným dojmem.

Svou kvalitou obrazovka nijak nezaostává za vlajkovými loděmi ostatních výrobců, nabízí vcelku slušné barevné podání a bezchybné pozorovací úhly. Pokud bychom ale novinku porovnávali například s novým Samsungem Galaxy Edge +, vítězství by smartphonu od Microsoftu nepatřilo. Proti stroji od jihokorejského elektronického gigantu působí dotykový panel devětsetpadesátky chladnějším dojmem a i čitelnost na ostrém slunci je o něco horší.

Foto: Novinky

Microsoft Lumia 950 XL

Je však důležité si zmínit, že rozdíly jsou opravdu minimální. Pokud nemáte oba přístroje hned vedle sebe, pravděpodobně vám to ani nepřijde.

Devětsetpadesátka jako mobil

I v ostatních parametrech se může Lumia 950 XL porovnávat s konkurenčními top modely. Pokud novinku budete používat jako klasický chytrý telefon, na nedostatek výkonu si stěžovat nejspíš nebudete.

Pracovní tempo udává procesor Snapdragon 810, jehož osm jader je taktováno na frekvenci 2 GHz. To ve spojení s 3 GB operační paměti bohatě stačí pro běh klidně i několika aplikací najednou, nebo pro plynulé přehrávání videí v rozlišení 4K.

Foto: Novinky

Microsoft Lumia 950 XL

Pro uložení dat slouží 32GB paměť. Samozřejmě nechybí ani čtečka paměťových karet typu microSD. Ta se spolu se slotem na SIM karty ukrývá pod odnímatelným zadním krytem.

Odezva operačního systému Windows 10 je s daným hardwarem bez jakýchkoliv prodlev, jak se na vlajkovou loď sluší a patří. Právě mobilní desítky jsou přitom jedním z největších lákadel devětsetpadesátky. Microsoft je totiž prvním výrobcem, který uvedl na trh přístroj s touto platformou.

Foto: Novinky

Mobilní verze Windows 10

Pro uživatele, kteří si již zvykli na klasický desktopový systém Windows 10, nebude obsluha mobilních desítek žádný problém. Hlavní obrazovka se skládá z živých dlaždic, které se nachází i ve Startu Windows 10. V mobilní verzi je možné tato okna zvětšovat, zmenšovat a samozřejmě také přemisťovat.

Nahrazujeme stolní počítač

To nejzajímavější na mobilní verzi Windows 10 je ale funkce Continuum, díky které se v podstatě dokáže smartphone od Microsoftu proměnit ve stolní počítač. To je možné buď drátově, nebo bezdrátově (pokud to monitor nebo televizor umí).

My jsme se během testů zaměřili na první možnost. Pro připojení chytrého telefonu pomocí kabelu je však potřeba tzv. Display Dock, který ale není standardně součástí balení. Celá řada tuzemských prodejců jej však přidává k nové Lumii 950 XL jako dárek. Případně je možné tuto dokovací stanici dokoupit zvlášť.

Foto: Novinky

Microsoft Display Dock

Foto: Novinky

Microsoft Display Dock

Display Dock je malá nenápadná krabička s konektory na dvou stranách. Z jedné strany se k ní připojí napájení, klávesnice, displej a myš (ta ale není potřeba, telefon totiž v režimu Continuum funguje podobně jako touchpad notebooku). Z druhé pak samotný telefon. Ve chvíli, kdy tak učiníte, na obrazovce se okamžitě ukáže rozhraní, které se velmi podobá klasické desktopové verzi Windows 10.

Vzhledem k tomu, že všechen výpočetní výkon je na malém pasivně chlazeném čipu chytrého telefonu, některé funkce jsou v režimu Continuum omezené. Na obrazovce je možné naráz pracovat pouze s jednou aplikací. Multitasking, tedy práce s více aplikacemi najednou, je sice také podporován, ale okna zkrátka nemohou běžet vedle sebe.

Spouštět je možné pouze aplikace, které jsou nainstalované v telefonu. Ty navíc musí funkci Continuum podporovat. Pokud to neumí, systém jednoduše nabídne uživateli, že může program spustit přímo na chytrém telefonu.

Aplikací je zatím málo

V režimu Continuum je možné pracovat například s kancelářským balíkem Office, případně brouzdat na webových stránkách díky prohlížeči Microsoft Edge. Nechybí ani souborový manažer, který je však o poznání jednodušší, než na jaký jsme zvyklí z klasických počítačů – více než průzkumníku z Windows 10 se podobá právě mobilní platformě od amerického softwarového gigantu.

Aplikací podporující režim Continuum zatím není mnoho. Lze ale předpokládat, že časem budou přibývat. Přeci jen smartphony s touto funkcí chystají uvést na trh i další výrobci, jeden takový ukázala již dříve například společnost Acer. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Microsoft Lumia 950 XL

S funkcí Continuum tak trochu souvisí také výdrž baterie. Když je telefon připojený k docku, neustále se nabijí. Pokud tedy někdo bude používat funkci alespoň pár hodin denně, nebude nabíjení muset vůbec řešit.

Lumie 950 XL by ale měla především díky baterii s kapacitou 3340 mAh vydržet i při vyšším zatížení bez problémů jeden celý den. S nižší zátěží se přístroj bez nabíječky obejde klidně až dva dny.

Multimediální dovednosti

Velký displej s vysokým rozlišením samozřejmě bude svádět ke sledování videí, hodí se na to perfektně. Jak je na tom ale kvalita reprodukce? Lumia 950 XL má jeden reproduktor umístěný na zadní straně přístroje, je vcelku hlasitý, ale když držíte telefon v ruce (v režimu na šířku) prakticky vždycky jej zakryjete rukou. Při maximální intenzitě hlasitosti je navíc reprodukce již značně zkreslená.

K dispozici jsou tradičně dva fotoaparáty. Na přední straně se devětsetpadesátka pyšní 5megapixelovým senzorem a na zadní 20megapixelovým fotoaparátem PureView s optikou Carl Zeiss. Ten je doplněn o optickou stabilizaci obrazu a trojitou LED diodu. Tradičně nechybí ani hardwarové tlačítko nahrazující spoušť.

Kvalita snímků není vůbec špatná. Lumii 950 XL nevadí dokonce ani horší světelné podmínky. Momentky níže byly pořízeny v noci jen za použití umělého osvětlení.

Foto: Novinky

Microsoft Lumia 950 XL

Foto: Novinky

Snímek pořízený Lumií 950 XL

Foto: Novinky

Snímek pořízený Lumií 950 XL

Resumé

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, začínají ceny Lumie 950 XL v tuzemských obchodech na částce 17 872 Kč. To je s ohledem na výkon a další dovednosti tohoto stroje opravdu zajímavá cenovka. Přeci jen zavedené vlajkové lodě konkurenčních výrobců bývají při uvedení na trh oceněny částkami přesahujícími hranici dvaceti tisíc korun.

Na první pohled může devětsetpadesátka vypadat jako tuctový mobil, ve skutečnosti toho ale umí daleko více. Operační systém Windows 10 a funkce Continuum vypadají zkrátka velmi lákavě. O úspěchu rozhodne ale patrně to, jak moc bude tuto platformu Microsoft do budoucna rozvíjet. Konkurence v současnosti nabízí daleko více aplikací.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Technické parametry Lumie 950 XL

Displej: 5,7“ AMOLED WQHD displej s rozlišením 2560 x 1440 pixelů

Procesor: 8jádrový procesor Snapdragon 810 s frekvencí 2 GHz

Paměť: 3 GB operační paměti, 32 GB vnitřní paměti, slot na paměťové karty

Fotoaparáty: 20 MPx (f/1.9) zadní fotoaparát a 5 MPx přední kamera

Připojení: LTE (Cat 6), USB-C (USB 3.1), Bluetooth 4.1, WiFi ac, GPS/Glonass

Baterie: 3340 mAh baterie

Operační systém: Windows 10 (mobilní verze)

Rozměry: 151,9 x 78,4 x 8,1 mm

Hmotnost: 165 g

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám