Hlavní obsah

Češi vyvinuli speciální slepeckou hůl

Novinky, mif

Zajímavé navigační zařízení, které by mohlo velmi usnadnit život nevidomým, vyvinuli na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Jde v podstatě o speciální slepeckou hůl, která je napojená na chytrý telefon. Právě díky tomu mohou nevidomým pomáhat s navigací nejen profesionálové, ale také jejich blízcí.

Nový navigační systém pro nevidomé Video: Novinky

 
Článek

„Jsem velice rád, že se nám podařilo projekt realizovat, protože výraznou měrou přispěje ke zkvalitnění života nevidomých,“ uvedl k výsledku projektu jeho řešitel, doc. Jiří Chod z katedry telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Na vývoji nové generace bílých holí pracovali na ČVUT už od roku 2013. Novinka se na první pohled nijak výrazně neliší od běžných holí, k vrchní části u madla je však připevněn speciální ovladač s pěti tlačítky. Prostřednictvím nich uživatel hůl obsluhuje.

Hůl je napojena prostřednictvím vlastní SIM karty na internet a umožňuje nevidomému spojit se s rodinou nebo se specializovaným navigačním centrem. „Ta výhoda je v tom, že uživatel nebude závislý na nějaké profesionální službě navigačního centra, ale že mu s navigací, s jeho životem a pohybováním může pomoci prakticky kdokoliv. Klidně někdo, kdo bude sedět na druhém konci světa,“ řekl Novinkám nevidomý politik ČSSD Michal Rada, který si nový vynález vyzkoušel.

Ukáže polohu i video

Polohu nevidomého mohou díky bílé holi nové generace jeho blízcí sledovat na mapě. To tvůrci demonstrovali ve čtvrtek na portálu Mapy.cz, který provozuje společnost Seznam. Na něm bylo dokonce možné i sledovat, jaká byla přesně trasa nevidomého.

Hůl se dokáže navíc napojit na chytrý telefon a aktivovat jeho kameru. Nevidomý tak může svému rádci na druhé straně telefonní linky ukázat, kde se zrovna nachází, a požádat jej o správné nasměrování. Vhod to může přijít například v obchodě, kde mu mohou blízcí poradit, kde se zrovna co nachází.

Do budoucna chtějí čeští tvůrci potřebu chytrého telefonu úplně odbourat. Vývoj se dále bude ubírat směrem k vytvoření speciálních brýlí, které se bezdrátově spojí s holí. V nich bude umístěna kamera, sluchátka a mikrofon.

K dostání příští rok

Novinka je zatím pouhým prototypem, už nyní se však počítá s masovou výrobou. „Naším prvořadým úkolem je nyní zajistit sériovou výrobu bílých holí tak, aby je ve druhém čtvrtletí příštího roku mohli převzít první zájemci. Pro ně budou připravena školicí centra v Praze a Brně a následně obdrží nové SIM karty s datovým připojením,“ konstatoval Chod.

Podle něj výrazně pomůže s rozšířením bílých holí mezi nevidomé společnost T-Mobile, která přislíbila, že k novému vynálezu poskytne datové přenosy uživatelům bezplatně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám