Hlavní obsah

Toshiba našla v účtech další chyby, odkládá zveřejnění výsledků

Japonská elektrotechnická společnost Toshiba zjistila ve svém účetnictví další nedostatky, kvůli nimž se rozhodla znovu odložit zveřejnění výsledků hospodaření za minulý fiskální rok. Oznámil to šéf podniku Masaši Muromači. Podnik se potýká s rozsáhlým účetním skandálem, který je označován za jeden z největších v Japonsku. Firma měla roční výsledky zveřejnit už před třemi měsíci.

Článek

Nezávislý vyšetřovací výbor v červenci oznámil, že firma za poslední roky nadhodnotila provozní zisk o 151,8 miliardy jenů (přes 30 miliard Kč). Kvůli skandálu tehdy odstoupil dosavadní prezident konglomerátu Hisao Tanaka a několik dalších vedoucích pracovníků.

Muromači podle agentury Reuters novinářům řekl, že podnik přišel na další účetní chyby, které sahají zhruba do roku 2010. Jde prý o asi desítku nových případů. Celoroční provozní zisk, který firma odhaduje na zhruba 170 miliard jenů, ale podle Muromačiho drasticky nezasáhnou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Společnost plánovala, že výsledky hospodaření zveřejní už zkraje tohoto týdne. Místo toho ale uvedla, že vládní regulátoři jí schválili žádost o odklad zveřejnění. Výsledkovou zprávu by tak nyní měla zveřejnit do 7. září. "Hluboce se omlouváme za situaci, ve které se opět nacházíme," uvedla firma ve svém prohlášení.

Toshiba odhaduje, že za uplynulý finanční rok vykáže čistou ztrátu. Tento měsíc přitom uvedla, že do výsledků zaúčtuje snížení hodnoty aktiv ve výši 127 miliard jenů, aby zohlednila odpisy ve svých divizích jaderné energie, polovodičů a přístrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám