Hlavní obsah

Přístup k internetu bude mít letos 3,2 miliardy lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina celosvětové populace bude do konce letošního roku používat internet. Podle nejnovějšího výhledu Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) bude mít ještě letos přístup k internetu 3,2 miliardy lidí. Celková populace nyní činí 7,2 miliardy lidí. V roce 2000 bylo na celém světě pouze 400 miliónů uživatelů internetu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zhruba dvě miliardy lidí používajících internet budou z rozvinutých zemí. Ze zemí jako Somálsko a Nepál bude mít internet 89 miliónů lidí. V těchto zemích, označovaných za „nejméně rozvinuté státy“, žije 940 miliónů lidí, uvedla na svých internetových stránkách BBC.

ITU rovněž uvedla, že do konce roku bude po celém světě více než sedm miliard uživatelů mobilních telefonů. V roce 2000 jich bylo 738 miliónů. Přístup k síti 2G má nyní 95 procent populace, k sítí 3G však pouze 69 procent a ve venkovských oblastech dokonce jen 29 procent. Ve Spojených státech a v Evropě v současnosti 78 ze 100 lidí používá mobilní širokopásmové připojení k internetu.

Do konce roku by přístup k internetu mělo mít 80 procent domácností v rozvinutých zemích a 34 procent v rozvojových zemích. V současnosti má v Evropě připojení k internetu 82,1 procenta domácností a v Americe 60 procent.

Internet nikdy nevyužilo 1,9 miliónu Čechů

Podle informací Českého statistického úřadu za rok 2014 disponuje internetovým připojením v tuzemsku o téměř milión lidí více než před pěti lety. Aktuálně tak přístup na celosvětovou počítačovou síť využívají tři milióny českých domácností (72 %). [celá zpráva]

„V případě domácností s nejvyššími příjmy mělo internet 97 %, což je třikrát více než u rodin s nejnižšími příjmy. Jedná se o jeden z největších rozdílů v rámci zemí Evropské unie,“ uvedl Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Vůbec nikdy se k internetu nepřipojilo na 1,9 miliónu Čechů, nejčastěji jde o osoby starší 65 let. Internet přitom častěji používají muži, mladší jedinci a osoby s vyšším vzděláním.

Nejčastěji lidé uváděli, že na internetu stráví jednu až pět hodin týdně. U mladších ročníků, tedy jedinců ve věku od 16 do 24 let, je to ale déle. Šest z deseti respondentů uvedlo, že prosurfují více než deset hodin týdně.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám