Hlavní obsah

Apple koupil obří les jako zdroj materiálu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Apple proinvestoval historicky miliardy dolarů, jen v minulém roce jej akvizice výrobce sluchátek Beats Electronics vyšla na 3,2 miliardy dolarů (63,4 miliardy Kč). Nyní se ale zástupci amerického počítačového gigantu rozhodli pro další neméně zajímavou investici – za blíže nespecifikovanou částku chtějí pořídit obrovský les na východě Spojených států.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Les má zabírat plochu větší, než na které leží Plzeň či Děčín.

Článek

Les má zabírat plochu 36 000 akrů, tedy plochu 2,5krát větší, než je Manhattan v New Yorku. Přeneseno do našich končin – jde o plochu větší, než na které leží Plzeň či Děčín, tedy páté a šesté největší město České republiky.

Les má posloužit Applu především jako zdroj materiálu pro výrobu papírových obalů pro chytré telefony iPhone, počítačové tablety iPad, ale i další elektroniku této firmy. Americký počítačový gigant přitom nechce les pouze vytěžit, ale hodlá se dál  o něj starat, aby prosperoval.

V některých oblastech nám nevadí, když budeme kopírováni.
Lisa Jacksonová, viceprezidentka oddělení Applu pro iniciativy v oblasti životního prostředí

„Když budeme přemýšlet jen o nákupu papíru za co nejlepší ceny, neuděláme svět lepším místem. A i v této oblasti chceme být lídrem trhu,“ uvedla Lisa Jacksonová, viceprezidentka oddělení Applu pro iniciativy v oblasti životního prostředí.

Konkurenčním firmám přitom vyslala jasný vzkaz. „V některých oblastech nám nevadí, když budeme kopírováni,“ doplnila Jacksonová.

Těžba nemá ovlivňovat ekosystém fauny

Podle ní je roční produkce dřeva nastavena tak, aby nijak dramaticky neovlivňovala ekosystém tamní fauny. To je i jeden z důvodů, proč ale nebude stačit na výrobu všech obalů pro elektroniku od Applu. Dřevo z lesa by podle propočtů Applu stačilo jen na polovinu vyrobené elektroniky v loňském roce.

Pro jiné účely než pro výrobu papírových obalů Apple získané dřevo využívat nechce. Jeho plány údajně počítají i s postupným zalesňováním vytěžených ploch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám