Hlavní obsah

Nad analogovým rozhlasem se v Norsku stahují mračna

Analogový rozhlas v Evropě čeká stejný osud, jaký potkal v listopadu roku 2011 analogové televizní vysílání v Česku. Proces digitalizace nyní vrcholí v Norsku, kde bude analogový rozhlas definitivně vypnut za dva roky a vysílat se bude už jen digitálně. S digitálním rozhlasem koketují také poskytovatelé v Česku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Není nijak překvapivé, že Norsko bude první zemí, která bude přijímat rozhlasové stanice výhradně prostřednictvím standardu DAB (Digital Audio Broadcasting). Patří totiž mezi hlavní průkopníky digitalizace, DAB se zde nabízí už od roku 1995.

Drtivá většina rádiových stanic se tak v této severské zemi nabízí už nyní pouze prostřednictvím digitálních vln. V pásmech FM vysílá posledních pět poskytovatelů.

Lidé si budou muset pořídit nové přijímače

Analogové rozhlasové stanice tak v Norsku zcela utichnou v roce 2017, což se samozřejmě dotkne i samotných posluchačů. Čeká je stejné kolečko, jaké absolvovali lidé při přechodu z analogového televizního vysílání na digitální – budou si tedy muset obstarat zařízení, která příjem DAB umožní.

„Posluchači digitálního rozhlasu DAB si musí pořídit přijímače, které jsou schopné přijmout digitální rozhlasový signál, a to jak do domácností, tak i automobilů,“ přiblížil proces digitalizace pro Novinky.cz Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací.

Navíc zdůraznil, že problém nepředstavuje příjem DAB ani v automobilech. „V případě automobilů, kde by byl problém vyměnit zabudované FM autorádio, lze využít nezávislý auto DAB přijímač s FM transmitterem, který umožní přenést obsah vysílaný prostřednictvím DAB do zabudovaného FM přijímače v automobilu,“ prohlásil Procházka.

V Česku minimálně dalších deset let

Přijímat DAB je možné také v České republice, žádné přesné datum ukončení analogového rozhlasového vysílání však zatím nebylo stanoveno.

„V České republice jsme s digitálním rozhlasovým vysíláním zatím de facto na počátku. V současné době probíhá testovací vysílání, veřejnoprávní Český rozhlas deklaroval svůj zájem o rozvoj DAB a České Radiokomunikace (ČRa) jsou také připraveny se na něm podílet. ČRa již dnes vysílají DAB pilotně v Praze s omezeným výkonem a pokrytím,“ uvedl na dotaz Novinek ředitel regulace Českých Radiokomunikací

Podle něj se s analogovým vysíláním počítá dalších deset let. „Nicméně bude záležet na postoji státu, zda bude mít zájem podpořit přechod na digitální vysílání, je totiž zapotřebí přijmout i legislativní změny a liberalizovat rozhlasový trh. Žádný termín nebyl zatím stanoven. Stávající analogové FM licence mají platnost do roku 2025,“ uzavřel Procházka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám