Hlavní obsah

O krok blíže budoucnosti: Radiokomunikace spustily další testy DVB-T2 vysílání

České Radiokomunikace v úterý zahájily další fázi testů pozemního televizního vysílání. Po ultravysokém rozlišení (4K), které spustily loni v létě, se tentokrát chtějí zaměřit na vysílání ve standardním a vysokém rozlišení. Testy jsou nutné pro správné nastavení nástupnického vysílání DVB-T2 s využitím nejmodernějšího převodu datového toku, označovaného jako HEVC.

Článek

„České Radiokomunikace se ve spolupráci s Českou televizí intenzivně připravují na budoucí přechod na vysílání v DVB-T2 standardu, který je předpokladem pro budoucí rozvoj tuzemského televizního vysílání,” uvedl Marcel Procházka, ředitel pro regulaci ČRa.

Testy byly spuštěny ze Žižkovského vysílače prostřednictvím standardu DVB-T2, který v budoucnu nahradí současné vysílání DVB-T. Nový způsob převodu vysílání, označovaný jako kodek HEVC (High Efficiency Video Coding), je nástupcem dřívějších MPEG-2 a MPEG-4.

Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Vysílat se bude několik let souběžně

Na trhu jsou již několik let televizory a set top boxy, které nový standard podporují. Pokud lidé takový přístroj doma mají, při přechodu nebudou muset nic kupovat. Ověřit podporu technologie DVB-T2 je možné v manuálu nebo na internetových stránkách výrobce.

I v současnosti je ale na pultech obchodů možné narazit na celou řadu modelů, které si s DVB-T2 nerozumí. V takovém případě bude nutné zařízení vyměnit. Vysílání bude ale v obou standardech probíhat několik let, než dojde k vypnutí klasického digitálního vysílání, jako tomu bylo u analogového. [celá zpráva]

Hlavní výhody DVB-T2

:: Lepší zabezpečení přenosu

:: Vyšší datový tok umožňující ekonomický přenos HDTV

:: Obraz krystalicky čistý bez výrazných chyb

:: Realističtější barvy a jejich přechody

:: Až 5x podrobnější vizuální informace

DVB-T2 v zahraničí

:: Zkušenosti ze zahraničí (například z Británie, Rakouska, Švédska a dalších) dokazují, že nástup DVB-T2 a HDTV je dalším přirozeným krokem ve vývoji televizního vysílání

:: Pravidelné vysílání v DVB-T2 již mají k dispozici obyvatelé Velké Británie, Finska, Itálie, a Švédska

:: Pilotní vysílání v DVB-T2 probíhá v Rakousku, Německu  Slovensku

:: Rusko se rozhodlo pokrýt signálem ve vysokém rozlišení celou zemi do roku 2015

Experimentální vysílání je plánováno do 28. února 2016 a nemá žádný vliv na stávající rozsah pozemního DVB-T vysílání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám