Hlavní obsah

Američtí regulátoři přijali přísnější pravidla pro poskytovatele internetu

– Washington

Američtí regulátoři ve čtvrtek odsouhlasili kontroverzní pravidla, která mimo jiné zakazují poskytovatelům internetu nabízet rychlejší internetové služby za poplatek. Dosud nejtvrdší takové předpisy pomohou podle svých obhájců zachovat otevřený internet. Odpůrci ale tvrdí, že vláda těmito pravidly zachází příliš daleko, a hrozí, že je napadnou u soudu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pravidla zařazují širokopásmové pevné i mobilní internetové služby do kategorie telekomunikačních služeb, na kterou se vztahuje podstatně přísnější regulace.

Článek

Schválené regule se týkají principu takzvané síťové neutrality, podle kterého by poskytovatelé internetu měli s veškerým provozem na svých sítích zacházet stejně. Pětičlenná Federální komise pro spoje (FCC) je schválila podle stranických linií poměrem tří hlasů ku dvěma. Cílem je zabránit poskytovatelům internetu, aby zpomalovali či blokovali přístup na některé internetové stránky nebo k některému internetovému obsahu, sdělil předseda FCC Tom Wheeler.

Pravidla zařazují širokopásmové pevné i mobilní internetové služby do kategorie telekomunikačních služeb, na kterou se vztahuje podstatně přísnější regulace. Pro odvětví jde o největší zásah regulátorů za poslední skoro dvě desetiletí, napsala agentura AP.

Ochránci spotřebitelů krok vítají jako vítězství pro malé firmy, které působí na bázi internetu. Oponenti, včetně mnoha republikánských členů Kongresu, ale tvrdí, že plán FCC může odradit podniky od dalších investic. Bývalý republikánský předseda FCC a nynější předseda národní kabelové a telekomunikační asociace (NCTA) Michael Powell varoval, že na spotřebitele prakticky okamžitě dopadne „břemeno nových daní a vyšších nákladů".

Soud dřívější verzi zamítl 

Podle kabelových a telekomunikačních společností pravidla nakonec povedou k regulaci sazeb a například poskytovatel širokopásmového připojení Verizon míní, že nová pravidla byla „napsána v éře parní lokomotivy a telegrafu".

FCC již jednou o prosazení obdobných pravidel usilovala. Soud ale loni v lednu tehdejší verzi zamítl. FCC podle něj nesprávně regulovala poskytovatele internetu, jako by byli poskytovateli síťových služeb, ačkoli oficiálně spadali do kategorie informačních služeb.

Spory mezi telekomunikačními firmami a obránci síťové neutrality od té doby neustaly. Sama FCC obdržela rekordní čtyři milióny připomínek k nové verzi. Americký prezident Barack Obama na komisi apeloval, aby přijala co nejtvrdší možná pravidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám