Hlavní obsah

Projekt Seznam se bezpečně! slaví výročí. Za pět let pomohl stovkám dětí

Novinky, mif

Internet je dobrý sluha, ale zlý pán. Vzdělávat především mladistvé v oblasti rizikového chování na internetu si klade za cíl projekt Seznam se bezpečně!, který ve čtvrtek oslavil páté narozeniny. Jeho prostřednictvím společnost Seznam.cz pomohla již stovkám dětí.

Foto: seznamsebezpecne.cz

Internetové stránky projektu Seznam se bezpečně!

Článek

„Prvním impulsem pro vznik tohoto projektu byl telefonát na technickou podporu. Zavolala nám nezletilá dívka s tím, že ji její bývalý přítel vydírá intimními fotkami. Chtěla po nás, abychom je vymazali z jeho e-mailu, jinak si něco udělá. Poté rychle zavěsila. Druhý den jsme se dozvěděli, že se skutečně zabila,“ popsal začátek projektu jeho autor Martin Kožíšek, který zároveň v Seznamu působí jako manažer pro internetovou bezpečnost.

„Byl to pro nás docela šok. Když jsme se začali detailněji zabývat tím, zda má tento problém více lidí, zjistili jsme, že podobných případů existuje několik desítek. Začali jsme společně s Mirkem Vaňurou sbírat příběhy lidí a rozhodli se, že o rizicích seznamování natočíme film. To se psal rok 2008 a sociální síť Facebook tu ještě nebyla tak rozšířena. Během několika dní měl film přes milión přehrání a začali nám psát lidé s tím, že mají podobné problémy a chtěli je řešit,“ přiblížil Kožíšek.

Celý film je možné zhlédnout na stránkách seznamsebezpecne.cz.

Rozhovory s dětským prostitutem i pedofilem

Protože internet, stejně jako hrozby s ním spojené, se neustále vyvíjí, dostal film po třech letech druhé pokračování. Stejně jako první díl je postaveno na reálných příbězích. [celá zpráva]

Ukázka filmu Seznam se bezpečně 2Video: Novinky

V jednom z nich se představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut.

„Oba filmy mají záštitu ministerstva školství a zaslali jsme je do všech základních škol a víceletých gymnázií jako doporučenou školní pomůcku. Nestačí dětem vysvětlovat, jaké klávesové zkratky mají počítačové programy, ale základem je děti naučit, jak se mají chovat na internetu“ řekl Kožíšek.

Kromě obou filmů Seznam natočil pro menší diváky také sérii sporů Křečci v síti, které pojednávají o bezpečí na internetu a jsou zdarma dostupné na webových stránkách seznamsebezpecne.cz.

Série byla režírována Braněm Holičkem, který je zároveň autorem divadelní inscenace #jsi_user. Na té spolupracovalo Studio Ypsilon. Ukázku z hry naleznete zde.

Foto: Seznam.cz

Ukázka z divadelní inscenace #jsi_user

„Inscenace #jsi_user je výsledkem hledání nové formy, jak komunikovat netolismus a další problémy internetové bezpečnosti, a přitom se vyhnout moralizování,“ konstatoval Kožíšek.

Spolupráce s odborníky i celebritami

Na projektu spolupracuje řada odborníků a organizací. „Lidí, kteří se dostali do problému vlastní vinou, či cizím přičiněním stále přibývá. I když si myslíme, že děti v pubertě ví o počítačích a internetu více než dospělí, je bohužel faktem, že jsou nejčastějšími oběťmi. Řada obětí se se svým problémem nesvěří. Snažíme se jim pomoci ze situace, která se pro ně může zdát bezvýchodná,“ podotkl Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. z projektu E-bezpečí, který je jedním z partnerů Seznam se bezpečně!

Velmi často jsme to my sami, kdo případným útočníkům dobrovolně dává do rukou materiály, které mohou být použity proti nám.
Václav Písecký, vedoucí odd. informační kriminality z Krajského ředitelství policie hl. města Prahy.

„Bohužel si spousta lidí neuvědomuje, že virtuální svět je natolik provázán s tím reálným, že jakákoli aktivita na síti se může prolnout do běžného života. Velmi často jsme to my sami, kdo případným útočníkům dobrovolně dává do rukou materiály, které mohou být použity proti nám. A přitom stačí tak málo, zamyslet se nad sdílenými dokumenty, fotografiemi a videi, zda je opravdu nezbytně nutné, aby se celý svět mohl ‚hrabat‘ v našem soukromí,“ potvrdil také mjr. Mgr. Václav Písecký, vedoucí odd. informační kriminality z Krajského ředitelství policie hl. města Prahy.

Spolupráci s projektem Seznam se bezpečně! se věnují ale i známé tváře, letos se například v rámci kampaně svlékl zpěvák Ben Cristovao. [celá zpráva]

Ben Cristovao v projektu Nahá celebritaVideo: Seznam.cz

Kampaň ukázala, jak rychle se může podobné video šířit internetem a jakou neplechu může napáchat. Protože projekt probíhal v utajení, Cristovao čelil nejen reakcím fanoušků, ale i médií a rodiny. Zatímco řada lidí mu vyjadřovala podporu, docházelo i ke slovním atakům.

Nahraný příběh pokračoval tím, že došlo k odhalení fiktivní slečny, která video poslala. Tu pak kvůli tomu začala vyšetřovat i policie. Další informace o projektu Nahá celebrita naleznete na stránkách projektu.

„Ihned po odhalení jsme dostali do naší poradny 18 případů lidí, kteří se kvůli sdílení citlivého materiálu dostali do problémů. Více než polovině nebylo ani 15 let,“ konstatoval Kožíšek.

Jak vypadalo uplynulých pět let v projektu Seznam se bezpečně!, ukazuje infografika níže:

Foto: Seznam.cz
Foto: Seznam.cz
Foto: Seznam.cz
Foto: Seznam.cz
Foto: Seznam.cz
Foto: Seznam.cz

Projekt Seznam se bezpečně! ocenil i prezident Zeman

V květnu 2013 obdržel projekt z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana ocenění Zlatý záchranářský kříž za výjimečný nebo kreativní počin k osvětě a vzdělávání.

„Máme velkou radost, že práce, kterou Seznam.cz dělá od roku 2008, má pozitivní výsledky a získala toto ocenění. Cílem projektu je především osvěta, ukazovat ve spolupráci s policií a s dalšími odborníky, že na internetu je potřeba být obezřetný. Snažíme se, aby byl internet bezpečnější hlavně pro nejmladší uživatele,“ řekl výkonný ředitel společnosti Seznam.cz Michal Feix.

Všechny aktivity projektu Seznam se bezpečně! je možné dohledat na internetových stránkách seznamsebezpecne.cz. Zde mohou lidé také nahlásit závadný obsah na internetu, nebo požádat odborníky o pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám