Hlavní obsah

Německý letecký a vesmírný úřad byl terčem hackerských útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé středisko pro letectví a vesmír (DLR) bylo několik měsíců terčem hackerských útoků některé zahraniční špionážní služby, pravděpodobně z Číny. Informaci zpravodajského magazínu Der Spiegel středisko potvrdilo. Německá vláda podle Spiegelu případ považuje za velmi vážný, protože DLR se zabývá mimo jiné zbrojními a raketovými technologiemi.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Středisko se sídlem v Kolíně nad Rýnem se podílí na plánování a realizaci německého vesmírného programu a provádí výzkum v oblastech, jako jsou dobývání vesmíru, energie, doprava a bezpečnost.

Špionážní programy byly podle německého magazínu infiltrovány do několika počítačů vědců i administrátorů. Zasaženy prý byly všechny používané provozní systémy. DLR do vyšetřování zapojilo bonnský Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI).

Útoky údajně byly koordinované a systematické a dosáhly nové kvality, pokud jde o zjevně dlouhodobé plánování operace a vyspělost nasazených virů, takzvaných trojských koní.

Podle Spiegelu ukazují některé znaky útoku na Čínu. Počítačoví experti BSI prý v kódování některých trojských koní objevili čínské znaky a opakované pravopisné chyby naznačující, že útočníci pocházejí z Dálného východu. Může jít ale také o maskování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám