Hlavní obsah

Změňte hesla, vyzývají experti kvůli Chybě krvácejícího srdce

Dvěma ze tří internetových uživatelů podle bezpečnostních expertů hrozí nebezpečí. Na vině je závažná bezpečnostní chyba knihovny OpenSSL, která patří k nejrozšířenějšímu kryptovacímu softwaru na internetu. Bezpečnostní experti proto vyzývají, aby si uživatelé neprodleně změnili svá hesla k e-mailu i dalším internetovým službám, a to včetně on-line bankovnictví.

Foto: koláž Novinky, Profimedia.cz

Dvěma ze tří internetových uživatelů podle bezpečnostních expertů hrozí nebezpečí. Ilustrační foto

Článek

Chyba, která už dostala název The Heartbleed Bug (Chyba krvácejícího srdce), byla podle serveru BBC zjištěna počátkem týdne bezpečnostní složkou vyhledávače Google ve spolupráci s finskou firmou Codenomicon, ale podle serveru Živě.cz existuje už dva roky. [celá zpráva]

Hrozba se týká dvou třetin uživatelů internetu na celém světě. Zda opravdu ale někdo chyby využil a data odposlechl, není zatím jasné.

Disponovat ale může například přihlašovacími uživatelskými údaji, a to včetně soukromých hesel k e-mailům, sociálním sítím, on-line bankovnictví nebo nejrůznějším internetovým obchodům. Vzhledem k tomu, že je řada účtů navázána na platební karty, je hrozba nebezpečí o to závažnější.

Jedna z nejvážnějších hrozeb v historii

Přestože je k dispozici již nová verze knihovny OpenSSL, uživatelé mohou být stále v ohrožení. Útočníkům se totiž citlivá data mohla dostat do rukou ještě předtím, než došlo k opravení bezpečnostní trhliny.

Jde o jedno z nejzávažnějších bezpečnostních ohrožení v historii internetu, protože vystavilo potenciálním útokům většinu sítě. Mnozí odborníci zabývající se bezpečností na internetu jsou podle BBC situací šokovaní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám