Hlavní obsah

Microsoft převezme mobilní divizi Nokie v dubnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení softwarové společnosti Microsoft původně předpokládalo, že se podaří dotáhnout akvizici finské Nokie, která byla oznámena před více než rokem, v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku. Převzetí mobilní divize ale komplikují antimonopolní úřady. Například od některých v Asii totiž oba podniky nemají povolení, a proto bude oficiální převzetí odloženo na duben.

Foto: Microsoft

Šéf Microsoftu Satya Nadella

Článek

Microsoft se dohodl na převzetí divize mobilních telefonů Nokie za 5,4 miliardy eur (148,3 miliardy Kč) loni v září. Evropská komise a americké ministerstvo spravedlnosti již transakci schválily.

Nokia podle agentury Reuters zopakovala, že její daňový spor v Indii by neměl mít na schválení dohody v této zemi vliv. Společnost vede spor s indickými úřady, které po ní chtějí zaplatit prodejní daň z vývozu přístrojů vyrobených v jejím závodě v Indii.

Koupě Nokie je jednou z největších akvizicí Microsoftu v celé jeho historii. Prvenství patří Skypu, za nějž americký softwarový gigant v roce 2011 zaplatil 8,5 miliardy dolarů. Podle analytiků ale byla cena příliš vysoká, protože společnost Skype v té době bojovala s tím, aby byla vůbec zisková. [celá zpráva]

Druhá šance pro Microsoft

Microsoft díky akvizici dostane na mobilním trhu druhou šanci. V roce 2010 se totiž snažil uspět se svými vlastními smartphony, které měly konkurovat populárnímu iPhonu od Applu. Protože se ale neprodávaly podle očekávání, byly po 48 dnech z nabídky staženy.

Foto: Microsoft

Microsoft Kin One a Kin Two

A to i přesto, že Microsoft za jejich vývoj podle své výroční zprávy zaplatil 240 miliónů dolarů, tedy 4,5 miliardy korun. [celá zpráva]

„Je to absolutní selhání,“ hodnotil prodej telefonů Kin One a Kin Two analytik Charles S. Golvin z agentury Forrester Research, který neskrýval překvapení nad tím, jak rychle firma celý projekt ukončila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám