Hlavní obsah

Nový mobilní operátor nebude, kmitočty pro rychlou síť vydražila stávající trojka

– Praha • Aktualizováno

V úterý skončená aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE čtvrtého operátora na trh nepřivedla. Frekvence za celkovou částku 8,53 miliardy korun vydražili z pěti uchazečů jen stávající hráči Telefónica, T-Mobile a Vodafone. Ti si rozdělí i kmitočty v nejlukrativnějším pásmu 800 MHz. Oznámil to Český telekomunikační úřad.

Foto: Reuters

Ilustrační snímek

Článek

T-Mobile za frekvence v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz zaplatí celkem 2,61 miliardy korun, Telefónica 2,8 miliardy a Vodafone 3,11 miliardy Kč. S přidělením vydražených kmitočtů počítá ČTÚ na začátku příštího roku po zaplacení kupní ceny. Celková vydražená částka je zhruba o 1,5 miliardy nižší, než počítá návrh státního rozpočtu.

Společnosti Revolution Mobile a Sazka Communications nakonec nevydražily frekvence vyhrazené pro zájemce o vstup na trh v pásmech 800 a 1800 MHz, ani žádné další kmitočty.

„Ideální podmínky”

Podle předsedy ČTÚ Jaromíra Nováka měli noví zájemci v sedm dní trvající aukci ideální podmínky, přesto se rozhodli mobilní trh nerozšířit. I tak podle něj aukce splnila vytyčené cíle, tedy zejména umožnit rychlé vybudování internetové infrastruktury.

"Vzhledem k tomu, že operátoři již experimentují s LTE, počítám, že zákazníci budou moci na velké části území ČR využívat skutečně rychlý internet v mobilu či tabletu v horizontu jednoho roku," dodal Novák. Operátoři musí do 30 měsíců pokrýt signálem LTE většinu řídce osídlených okresů, úřad ale očekává, že k nasazení technologie dojde rychleji. K sítím LTE budou mít přístup i virtuální operátoři.

"Výsledky aukce umožní lidem v Česku využívat skutečně rychlý mobilní internet pro tablety a telefony stejně jako v ostatních zemích Evropy," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala.

K prodeji další kmitočty

Část kmitočtů v pásmech 1800 a 2600 MHz, které firmy nevydražily, chce úřad znovu nabídnout k prodeji. "Jde o velmi lukrativní spektrum důležité především pro takzvané kapacitní dokrývání, tedy posílení signálu v místech velkého zatížení sítě. V tuto chvíli proto ČTÚ zvažuje možnosti, jak tyto kmitočty rozdělí," doplnil předseda ČTÚ.

Trojice stávajících operátorů podmínky aukce napadala u tuzemských soudů i Evropské komise. Nelíbilo se jim zejména vyčlenění části spektra pro nového hráče a povinnost poskytnout mu národní roaming. Protože si však kmitočty rozdělili jen mezi sebou, Novák žádné další stížnosti neočekává.

LTE umožňuje mobilní připojení k internetu o rychlostech kolem 100 až 150 Mbit/s, což je asi pětinásobek rychlostí v sítích 3G. První aukci kmitočtů úřad letos na jaře zrušil kvůli špatně nastaveným podmínkám, které způsobily enormní nárůst ceny i průtahy soutěže.

Reklama

Související články

Vodafone napadl aukci kmitočtů

Mobilní operátor Vodafone napadl aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE žalobou a obrátil se i na antimonopolní úřad a Evropskou komisi. Požaduje odklad...

Výběr článků

Načítám