Hlavní obsah

Nejrozšířenější internetové hrozby

Novinky, mif

Největšímu rozmachu se v minulém měsíci těšily počítačové hrozby, které se šířily prostřednictvím vyměnitelných médií, jako jsou nejrůznější USB flashky, externí pevné disky a CD i DVD nosiče. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Eset za měsíc září.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Celosvětově nejrozšířenější hrozbou je s podílem 3,69 % červ Win32/Bundpil, který se vrátil na pomyslný vrchol po měsíční odmlce.

„Win32/Bundpil pronikl do světové TOP 10 až před půl rokem. V květnu už se stal nejrozšířenějším malwarem ve světě a od té doby zůstává jednou z TOP 3 hrozeb v žebříčku. Jedná se o červa šířícího se pomocí přenosných médií. Hrozba obsahuje URL adresy, z nichž se pokouší stahovat další soubory,“ konstatoval bezpečnostní expert Esetu Petr Šnajdr.

Foto: Eset

Nejrozšířenější ve světě (září 2013)

Druhá příčka patří směsi škodlivých kódů INF/Autorun (2,08 %), která se stejně jako Win32/Bundpil šíří přes vyměnitelná média, jako jsou pevné disky a USB flashky. Na třetím místě se pak umístil virus Win32/Sality.

„Virus Win32/Sality je polymorfní hrozba, která infikuje systémové soubory a registruje se jako systémová služba. Modifikuje soubory EXE a SCR a blokuje služby a procesy související s jejich zabezpečením. Pokouší se stahovat soubory z různých URL adres a zároveň se dokáže šířit přes přenosná média,“ podotkl Šnajdr.

V České republice je nejrozšířenější hrozbou trojský kůň VBS/CoinMiner (2,87 %). Na dalších příčkách se umístily VBS/TrojanDownloader Agent.NID (2,56 %), HTML/Iframe (2,27%), Win32/TrojanDownloader Small.AAB (2,21 %) a Win32/TrojanDownloader Small.PRL (2,11 %).

Foto: Eset

Nejrozšířenější v hrozby Česku (září 2013)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám