Hlavní obsah

Počet uživatelů sítí GSM by měl příští rok začít klesat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet uživatelů mobilních sítí v dosud nejpoužívanějším standardu GSM by měl po roce 2013 začít celosvětově klesat. Nastupovat začnou modernější sítě čtvrté generace LTE, které budou v roce 2018 představovat dvě miliardy z celkem 9,1 miliardy připojení. Uvedla to ve své pravidelné studii společnost Ericsson.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Důvodem, proč si GSM/EDGE dlouhodobě udrží svoje postavení, je podle Ericssonu stále významná skupina nenáročných uživatelů, kteří i ve vyspělých trzích budou dál používat nejlevnější mobilní telefony a připojení. Navíc generační výměna existujících telefonů a nástup chytrých telefonů si vyžaduje delší časový úsek, který je také ovlivněn mimo jiné ekonomickým vývojem v jednotlivých regionech.

Ve střední a východní Evropě by do pěti let měla mít LTE většina zemí včetně ČR. V tuzemsku Ericsson předpovídá rozvoj technologie v závislosti na výsledcích aukce kmitočtů již v příštím roce.

"Česká republika je na úplném počátku rozvoje 4G sítí. Všichni tři stávající operátoři na svých pilotních projektech demonstrovali schopnost implementace LTE. Vše bude nyní záležet na aukci frekvencí a doprovodných podmínek vyplývajících z této aukce," uvedl Jiří Rynt ze společnosti Ericsson v ČR.

Rychlý růst v Severní Americe

Nejrychlejší růst zaznamená Severní Amerika, kde bude LTE do roku 2016 reprezentovat 60 procent všech připojení. Rychlý nárůst LTE na tomto kontinentu má na svědomí především silná konkurence, spotřebitelská poptávka ale také rozhodnutí samotných operátorů přejít na LTE.

V západní Evropě mobilní připojení poroste pomaleji. Dominantní technologií je zatím HSPA, do roku 2018 však LTE bude mít na kontě asi 35 procent všech připojení. Tempo zavedení LTE v Evropě je pomalejší než v Americe i proto, že tlak na zavedení LTE tu zatím není tak silný kvůli poměrně velmi dobře rozvinutým 3G sítím.

V Asii pokračuje masivní růst připojení. Trhy jako Japonsko nebo Jižní Korea budou adaptovat LTE sítě poměrně rychle v porovnání s méně rozvinutými zeměmi. Čína podle předpovědi masivně rozšíří LTE síť koncem sledovaného období, tedy okolo roku 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám