Hlavní obsah

Internetem se šíří zavirované fotografie

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před novou internetovou hrozbou varoval Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Počítačoví piráti podle ochránců zákona šíří internetem podvodné fotografie, prostřednictvím kterých na pevné disky v tichosti propašovávají škodlivé viry. Upozornil na to server TechNews.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nalákat důvěřivé uživatele se podvodníci snaží mimo jiné na atraktivní ceny automobilů. Ilustrační foto.

Článek

Podvodné fotografie piráti šíří velice vychytrale a rozeznat je na první pohled není vůbec jednoduché. Zatímco dříve je pouze vyvěsili na web nebo poslali jako přílohu nevyžádané pošty s atraktivním titulkem, který sváděl k rozkliknutí, dnes vyčkávají jako rybáři. Až se jim uživatel sám ozve.

Slouží jim k tomu především menší zahraniční inzertní servery, které nejsou tak důsledně hlídány administrátory a zpravidla nejsou schopny útočníka zpětně vystopovat. Na tyto weby umístí nějakou lákavou nabídku, například výhodného prodeje automobilu, ale nepřiloží k ní žádný obrázek vozu. Ten odešlou až na vyžádání uživatele, a to samozřejmě už s přiloženým virem.

Inzeráty se mohou týkat i elektroniky nebo oblečení

Inzeráty se samozřejmě nemusejí týkat pouze motoristických rubrik, ale například i elektroniky, nábytku, oblečení, kosmetiky či cestování. Touto cestou se šíří různé škodlivé kódy. Jejich pomocí mohou útočníci monitorovat práci uživatelů na napadeném stroji, nebo nad ním klidně i zcela převzít kontrolu.

Na doporučení FBI by lidé měli být v případě podezřele nízkých cenových nabídek bez fotografií velice obezřetní. Samozřejmostí by měl být nainstalovaný antivirový program, který je pravidelně aktualizován.

Jak ochránci zákona podotýkají, vystopování útočníků je v podobných případech velice složité a pátrání často končí neúspěchem.

Desatero bezpečného internetu
1.Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.
2.Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.
3.Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.
4.Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.
5.Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.
6.Citlivé osobní informace zadávejte vždy pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.
7.Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.
8.Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.
9.V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.
10.Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám