Hlavní obsah

Evropě dojdou během měsíce internetové adresy ve starém protokolu

Již jen zhruba na měsíc vystačí v Evropě a na Blízkém východě zásoba doménových IP adres ve starším protokolu IPv4. Zájemci budou muset přejít na nový IPv6. V tom je nyní dostupná více než polovina tuzemských webů. Vyplývá to z informací doménového sdružení CZ.NIC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

IP adresa představuje unikátní číselnou kombinaci pro každou internetovou doménu a protokol definuje jejich formát. Zatímco protokol IPv4 umožňuje přidělení zhruba čtyř miliard adres a jeho zásoba volných adres se rychle vyčerpává, IPv6 poskytuje množství kombinací vyjádřené číslem s 38 nulami.

Kámen úrazu je v tom, že oba protokoly nejsou mezi sebou kompatibilní. Starší modemy nastavené na IPv4 se tak nebudou umět připojit na nové weby s rozhraním IPv6. Internet se ale na nový protokol nepřepne ze dne na den – po určitou dobu budou poskytovatelé obsahu a výrobci internetových zařízení podporovat oba standardy.

Problémy jen u nejstarších zařízení

„Přechod může způsobit problémy pouze u nejstarších internetových zařízení, již několik let se totiž prodávají modemy a routery, které podporují oba protokoly. Pro přechod na IPv6 ale lidé nejspíše nebudou potřebovat nic kupovat, protože bude stačit přehrát software zařízení,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Podle výkonného ředitele CZ.NIC Ondřeje Filipa v letních měsících překvapivě o nejvíc adres požádal Írán. Íránci zažádali za červen až srpen o téměř 2,5 miliónu adres a na začátku září o další milión.

"Je těžké spekulovat nad tím, co za touto aktivitou stojí, ale rozhodně to je velmi překvapivé, že internet dosahuje takového rozmachu právě v této zemi. Na druhém místě skončili Rusové a za nimi Britové," dodal Filip s tím, že jsou v současnosti pro Evropu k dispozici asi čtyři milióny adres, což je asi měsíční zásoba, a proto došlo k drastickému omezení jejich vydávání.

  • Ověřit si, jaký internetový protokol zvládá vaše internetové připojení, můžete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám