Hlavní obsah

Databáze Seznamu obsahují už 700 miliónů stránek

Novinky, mif

Společnost Seznam.cz spustila v úterý test indexování zahraničních webů. Díky tomu se databáze stránek rozrostla ze současných 400 miliónů na 700 miliónů. Velké množství z nově indexovaných webů je v anglickém jazyce, nechybí ale například ani 15 miliónů slovenských stránek. Uvedla to mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

Foto: Seznam

Seznam.cz začíná v testovacím provozu indexovat zahraniční stránky

Článek

„Prioritou pro nás je nabízet užitečné odpovědi a výsledky. Víme, že k poměrně hojně navštěvovaným stránkám českými uživateli patří nejen česky psané stránky, ale například i zahraniční zpravodajské portály jako BBC, CNN, atd. Samozřejmě se nejedná o jediné zahraniční zdroje, které naši uživatelé hledají. Proto jsme se rozhodli jim vyjít vstříc a nabídnout jim i výsledky ze zahraničí. Nyní tedy testujeme vydávání výsledků, které na hledaný dotaz kombinují relevantní odpovědi z českých i zahraničních zdrojů,“ řekl Marek Gizela, manažer Fulltextového týmu Seznam.cz.

Fulltextový tým podle něj vybral k indexaci stránky, které používají nejčastější evropské jazyky a mohou nabídnout užitečné či relevantní odpovědi na dotazy ve vyhledávání. Jde například o anglické, německé, francouzské nebo slovenské weby.

Foto: Seznam

Mezi výsledky hledání jsou nově i cizojazyčné weby

„Nemáme ambici nahrazovat Bing pro vyhledávání ve světě na Seznam.cz. Nebudeme se například rozhodně zaměřovat na tak exotické jazyky, jako je japonština. Naším cílem je nabídnout uživatelům relevantní odpovědi. A pokud je relevantnější odpověď na zadaný dotaz na zahraničním webu, chceme ji v našich výsledcích ukázat na místě, které jí dle relevance náleží,“ dodal Marek Gizela.

Cizojazyčné weby nebudou ve výsledcích hledání nijak zvýrazněny. Přímo z náhledu stránky totiž půjde poznat, že se jedná o zahraniční zdroj. Ostrý provoz nového vyhledávání by měl být spuštěn ještě v průběhu dubna, testovací verzi můžete vyzkoušet ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám