Hlavní obsah

Budeme útočit pravidelně v pátek, slibují Anonymous

Hnutí Anonymous, které tvoří mimo jiné počítačový hackeři, slibuje, že každý pátek bude napadat nejrůznější internetové stránky. Zpráva se v neděli objevila na twitterovém účtu hnutí i na jeho stránkách. Chce prý z internetu vystrnadit "zkorumpované korporace a vládní systémy".

Foto: Yves Herman, Reuters

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

Hackeři zastupující Anonymous již tento pátek napadli web federální obchodní komise USA a web organizace, která má na starosti ochranu spotřebitelů. Původní obsah stránky vymazali a nahradili jej videem parodujícím Obchodní dohodu proti padělatelství (ACTA) v němečině.

"V současnosti dáváme dohromady seznam cílů," řekl magazínu Wired nejmenovaný zdroj z hnutí. Hackeři údajně nebudou své útoky soustřeďovat jen na webové portály, ale i na emailové servery, databáze a na soubory, které obsahují hesla k nejrůznějším službám.

Jerry Irvine ze speciální americké jednotky, která má na starosti kybernetické zločiny, minulý týden v deníku The New York Times varoval, že hackery z hnutí Anonymous prakticky nelze zastavit. Na vině je zejména slabé povědomí o bezpečnosti na internetu.

Ideologických útoků bude přibývat

Podle bezpečnostních expertů jsou útoky hackerů z hnutí Anonymous jen prvním náznakem toho, co nás čeká. Podobné ideologické útoky se totiž budou rozmáhat stále častěji. Takzvaný hacktivismus, tedy aktivita hackerů v on-line světě, se bude týkat stále častěji firem i státních organizací.

„Více než dříve budou tyto akce mířit proti politikům, soudům, policejním složkám, ale i vrcholným manažerům. V roce 2012 dojde také k ukázkovým akcím v oblasti kybernetické války. Hlavním cílem zatím bude spíše testovat možnosti těchto útoků. Až dosud vlády vyspělých zemí chránily především své vládní a vojenské sítě. Nyní bude třeba uvědomit si i míru škod, které mohou způsobit akce proti další kritické infrastruktuře, zejména proti rozvodným sítím,“ konstatovala mluvčí české pobočky antivirové společnosti McAfee Alžběta Hanibalová.

Ideologicky motivovaný útok zaznamenala společnost Eset například po prosincových parlamentních volbách v Rusku. Cílem hackerské aktivity se stala webová stránka Superjedi.ru, kde si v diskusním fóru lidé vyměňovali názory na politickou situaci v zemi, připomněl server Softpedia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám